Het concert van Die Nerven kon helaas geen doorgang vinden op donderdag 1 december in verband met ziekte van een bandlid en is verplaatst naar 14 september. De kaartkopers hebben via e-mail bericht gekregen.

Even door de Vera- archieven gebladerd want het moge duidelijk zijn dat deze mannen allerminst een onbekende zijn van deze club. Hun opmars begon destijds in 2014 in de heerlijke kleine kelderbar van Vera oftewel Downstage. 

Daarbij was ik helaas niet, maar door vele positieve reacties was ik er een jaar later bij toen zij voor het eerst hun opwachting maakten in de grote zaal (support: Wolvon).

En dat maakte best wel opdruk op mij. Op plaat hoor je wel de lekkere noise/rock en die donkere vibe, maar dat wordt live wel een tandje opgeschroefd. To say the least!!!

Damn…het beukt, het zweept op en het kraakt en het raakt tot op het bot bij dit gezelschap.  Want dit trio live zien kan je niet anders dan er zwaar van onder de indruk raken. De donkere intensiteit die hier vrij komt (las het ook al in andere schrijfsels) kent geen grenzen en overgave aan hun ritueel is een feit.

Dit heeft, om even duidelijk te zijn, niets met het occulte te maken, maar gewoon een band die met 100% vol overgave hun muziek live aan het aanwezige publiek wil verspreiden. En dat doen ze zeer goed. Zien is geloven!

Normaliter is zingen in het Duits niets iets wat mijn voorkeur heeft. Het is een soms harde emotieloze taal. En dat past eigenlijk juist perfect bij de mix van postpunk vs noiserock doordrenkt met somberte en nihilisme die deze mannen ten toon spreiden. Alsof je in een warm bad wordt onthaald.

Het heerlijke tegendraadse en ook om het heerlijke Duitse woord te gebruiken “Unheimlichkeit”, kenmerkt het donkere in hun spel, de opbouwende spanning uiteindelijk laten exploderen tot die onvermijdelijke climax. Is dat niet wat wij graag bij elke band willen zien? 

En daarom kan ik het wel over hun albums gaan hebben die ook zeer de moeite waard zijn, maar dit is (je leest het ook terug in alle schrijfsels op deze site en waarschijnlijk elders ook) gewoon een band waar je live bij moet zijn en het moet ervaren. En daar kan ik gewoon weinig aan toevoegen. Het is gewoon zo.

De hoge noteringen in de jaarlijkse Vera-Poll geven ook wel aan hoezeer deze band gewaardeerd wordt hier op het podium.

En gelukkig kan je ook terug lezen hoe mijn collega scribenten er destijds over dachten en dan is lyrisch wel een woord die in mij opkomt.

Dus stoppen met lullen Case en wees gewoon met mij aanwezig bij een concert die wederom hoog gaat eindigen in onze Poll.

Case