We lopen bij Downstage vaak voor. Dit heeft te maken met onze voorspellende gaven. Zo durven we te zeggen dat de finale van het EK gaat tussen Duitsland en Engeland (ahum). Waarbij we op muzikaal vlak alvast een voorproefje krijgen vanavond. Aan de aftrap verschijnen dus twee bands, een Duitse en eentje uit de UK. (De laatste band speelt met een vrouw in de gelederen, dus ik zet mijn voetbalgeld op Duitsland, sorry dames.)

Die Selektion komt verrassend genoeg uit Duitsland en speelt met een driemansformatie ge├»nspireerd op de electronische jaren '80. De donkere synth minimal uit Berlijn, waarbij we als grote inspiratiebron D.A.F. neerzetten. Een stad die als groot voorbeeld geld voor de hedendaagse minimal, maar das weer een andere soort minimal die de kant van de Techno op gaat. Die Selektion maakt minimal die op een simpele basis staat. Ingevuld wordt met Duitse teksten die vol reverb of distortion zitten. Waarbij een klassieke trompet mooie melodie├źn speelt en langzaam aan naar een climax wordt toegewerkt. Een avondje EBM, electronic body music, juist ja, zoek dat maar eens op.

Bij Death Rattle uit de UK moet ik het doen met 1 nummer wat op hun bandcamp staat en de beknopte beschrijving die ze er bij geven, electronic. Op soundcloud vind ik er 2 nummers bij, en dit is verdomde lekker! Ik vrees dat we hierbij onze OEMPHF-box tevoorschijn moeten toveren zodat de voetjes van de vloer kunnen in de kelder. Het duo, mannetje, vrouwtje, moeten ergens halverwege 2012 hun eerste plaat uitbrengen, op hun eigen label, EEK! Het is een behoorlijke DIY band, een houding waar we bij Downstage wel raad mee weten. 

Het doet met denken aan een vrijage tussen Depeche Mode, the XX en Viva la Fete. Slome donkere patronen dreunen door hun zelfgemaakte instrumenten, ze zullen de kelder laten zweten met hun sexy muziek. "shut all the lights and close all the doors" zingen ze in The DigLaten we dat maar doen dan. - ANCO