Een concert op zondag, dat doen we in Vera alleen als de band écht de moeite waard is. Dat is vanavond dan ook absoluut het geval met Dignan Porch, die een van de leukste albums van het afgelopen jaar op hun naam hebben staan. Hij heet ‘Nothing Bad Will Ever Happen,’ zoek maar even op op Bandcamp en dan hoef ik waarschijnlijk al niks meer te zeggen. Maar voor het geval je geluid het even niet doet of je niet achter een computer zit schrijf ik dit stukje toch nog maar even verder.

Joe Walsh begon met Dignan Porch als DIY-slaapkamerproject en bracht destijds ook al een album (Tendrils) uit. Inmiddels is het een vijfkoppige band geworden en samen kwamen ze vorig jaar dus met die fantastische plaat. Hij staat vol met enorm fijn in het gehoor liggende nummers, leunende op ijzersterke melodieën die niet snel gaan vervelen. Dignan Porch zet de tegenwoordig weer helemaal hippe lo-fi, fuzzy sound enorm ontwapenend neer. Het rammelt en is hier en daar een klein beetje jengelend en vals, lekker nonchalant dus. Tijdens het Le Guess Who? festival van afgelopen november werd het haast iets té nonchalant en in combinatie met vrij slecht geluid kwamen de liedjes niet fantastisch uit de verf. Ik zag ze echter eerder al eens op Incubate, waar ze me volledig in wisten te pakken en ben ervan overtuigd dat ze dat tijdens een eigen clubshow als die van vanavond zeker weer voor elkaar krijgen!

Het voorprogramma is vanavond ook niet mis: Herrek is een van de beste en meest interessante bands van Nederland, opgericht rond ex-stadgenoot Gerrit van der Scheer die je wellicht kent van Bonne Aparte of Adept. De band dook de afgelopen jaren al hier en daar op en tekende onlangs bij het label Snowstar (I Am Oak, Luik) voor het uitbrengen van hun eerste album genaamd ‘Waktu Dulu.’ Herrek heeft meer overeenkomsten met laatstgenoemden dan met Gerrits vorige bands: verwacht uitgesponnen, bezwerende en aan slowcore rakende folk.

Deze twee ontzettend fijne bands voor maar 8 euromuntjes, dat lijkt me een prachtige besteding van de toch vaak saaie zondagavond. Allemaal komen dus, maar laat wel een plekje vooraan voor me vrij!

- Marinke