Na het langzaam uiteenvallen van Sonic Youth dook Steve Shelley in een korte tijd in meerdere bands op. Als drummer van de soms lastig te verhapstukken, maar spannende lo-fi-noiserockformatie Spectre Folk, bijvoorbeeld. Maar ook als drummer op de plaat 'Guider' (2011) van de gave, uit Chicago afkomstige band Disappears, waar hij daarvoor enkel als producer bij betrokken was. Ook de keer dat Disappears in VERA speelde, zat Shelley achter de drumkit. Het legde de band geen windeieren, want hoewel Lux (2010) een fantastische post-punkende shoegaze-stoemper is, de entree van Shelley, dat trok de aandacht.

Maar wie bij dat vorige concert in VERA was, en wie de platen kent, weet dat je daar de band mee te kort doet. Want hoe je het ook wendt of keert, Disappears is de band rondom Brian Case, de man die ruim tien jaar geleden in VERA stond met de geweldige (experimentele) post-hardcoreband 90 Day Men. Daarna was hij nog een keer in VERA met de garagerockende The Ponys, zo'n zes jaar geleden. Case kwam met Disappears, omdat The Ponys langer dan een tijdje stil lag. Met Disappears is Case alweer vier platen op pad en is daarmee zijn meest consistente band - tot nu toe.

Alle vier platen zijn bij het altijd intrigerende label Kranky verschenen, hoewel ze daarvoor een kortstondige verhouding met het ultieme ninetees noise-label Touch & Go hadden. 'Lux' en 'Guider' leunen sterk op het geluid van Spacemen 3, Suicide en The Fall. Het geluid op 'Pre-Language' (2012) is iets toegankelijker, het heeft meer ruimte en is meer uitgesponnen. Ook is het ietwat meer krautrockender, al heeft het nog steeds veel van Suicide en The Fall.

Afgaande op de meest recente plaat, het onlangs verschenen 'Era, heeft dat open jasje toch niet helemaal lekker gezeten, want de nieuwste nummers hebben veelal dat gruizige, dat shoegazende en dat noisende van de eerste twee platen. We gaan het meemaken, als ze (vooral) de songs van 'Era' in VERA gaan spelen.

Als support komen de heren van Eraas mee. Deze band uit Brooklyn liet onlangs het bijzonder mooie (titel)nummer 'Initiation' los van hun - op het moment van schrijven - nog te verschijnen plaat. Dit nummer doet sterk aan Lichens denken, één van de aliassen van ex-90 Day Men Robert Lowe. Eraas grossiert in spannende ambient, postrock en bloedstollende elektronica. Kom dus op tijd! Je krijgt er geen spijt van.

Niek