Het zal weinig mensen ontgaan zijn: Sonic Youth kondigde eind november aan een pauze in te lassen. Tot groot verdriet van ondergetekende, die de legendarische band toch graag een keertje live had gezien. Met pauzes weet je maar nooit of dat er uiteindelijk nog weer van gaat komen.

Brian Case, oprichter en frontman van Disappears, is wellicht iets minder rouwig om de sabbatical van Sonic Youth. Die loopt minder risico om zijn drummer weer kwijt te raken: sinds het einde van 2010 besloot Steve Shelley om de opgestapte drummer van Disappears te vervangen. “For as long as he is able or wants to,” aldus de officiële website van de band. Shelley kan en wil het blijkbaar nog steeds en de band stoomt ondertussen lekker door: het net uitgebrachte ‘Pre Language’ is alweer de derde plaat in iets meer dan twee jaar tijd. En wees gerust: de kwaliteit gaat in dit geval absoluut niet ten koste van de kwantiteit, het is een ontzettend gaaf album.

De muziek van Disappears is een heerlijke brij van ellenlang doorgaande krautrockritmes, shoegaze, noise en een fijne portie schreeuwzang. En zo vallen er nog wel termen aan vast te plakken, maar ik denk dat het ook wel duidelijk (oke, veel duidelijker) is als ik de term hypnotiserend typ en deze even vetgedrukt maak. Aangezien dat naast duidelijk ook weer verwarrend werkt (alleen bandnamen mogen vetgedrukt) doe ik het niet. Hypnotiserend dus, een term die het concert van Dirty Beaches onlangs ook aardig weet te omvatten. Ik kan het niet laten om ook Deerhunter er nog even bij te betrekken, die kunnen ook zo heerlijk verzuipen in een ellenlange bak bezwerende noise. Disappears is nog met ze mee op tour geweest: dat zou voor vanavond ook een prachtige dubbel zijn geweest. Duimen maar dat we Deerhunter ook nog weer een keer in de club mogen verwelkomen.

Genoeg wishful thinking voor nu, Disappears komt sowieso en ik heb er wel vertrouwen in dat deze band nog wel eens van eenzelfde klasse zou kunnen zijn. Voor wie nu nog geen idee heeft nog even wat losse flodders: liefhebbers van echo en distortion en bands als A Place To Bury Strangers of het repetitieve Moon Duo doen zichzelf sowieso een groot plezier met een bezoekje aan een optreden van Disappears. Of mensen die Sonic Youth nooit gezien hebben en in elk geval de drummer even willen zien.

- Marinke