Op 26 oktober in onze kelderbar: het Nederlandse duo Distel en het Noorse Europ Europ. Ik stel mezelf gerust met de notie dat ik als downstager toch ook niet elk obscuur bandje kan kennen en typ eens Distel in op Youtube. Bij de eerste tonen die zich loswurmen uit mijn speakers begint de maag mij om te keren, verslik ik mij in mijn weizener en al hoestend en proestend lees ik in de beschrijving “rijk gedetailleerde angstpop”. Juist, van het label Enfant Terrible dus. Dat mijn reactie de gewenste was, toont wel aan dat Distel goed is in wat ze doen!

De site van Enfant Terrible weet ons te melden dat de muziek te omschrijven valt als “complex, beautiful and grotesque”. Genres waaraan gedacht moet worden zijn Tekno, idm en wonder boven wonder zelfs “chanson”. Edith Piaf zou zich bij het horen daarvan wellicht omdraaien in haar graf (o ja, ook “gothic” wordt genoemd als label), maar ergens verwacht ik haar fans dan ook niet in de kelderbar deze avond. Feit is wel dat de muziek zang kent, zij het dan in de vorm van zeer minimalistische. duistere, kort gefluisterde teksten.

Mocht deze act u niet apathisch weg laten kruipen in een hoekje, dan doet het Noorse Europ Europ er deze avond nog een schepje bovenop! Hoewel ik deze act, als leek in dit genre, onder dezelfde noemers zou willen scharen, zou ik hem toch beschrijven als melodieuzer en meer lo-fi dan Distel. Waar deze laatste opgefokte ritmische en typisch elektronische geluiden gebruikt, zijn de nummers van Europ Europ vaak wat meer soundscape-achtig en worden er meer langgerekte low-fi geluiden gebruikt die mij aan een orgel doen denken. Europ Europ is reeds sinds 1996 bezig dus ze moeten de lo-fi wereld dan ook nog persoonlijk gekend hebben! Opvallend vaak ontbreekt er een ritmesectie of beat in de muziek, wat ze ook onderscheidt van Distel. Over deze act weet de Enfant Terrible site te melden dat het als noise en industrial te omschrijven valt, maar vooral niet als gothic! 

Op de Enfant Terrible site zie ik regelmatig een “Sold out” staan achter LP’s van betreffende namen dus het staat als een huis dat het licht uit kan tijdens dit optreden en de liefhebber van duistere electro/industrial zal gaan smullen vanavond! Mocht je als Piaf-fan nou tóch de ambitie hebben om te komen, wees dan gewaarschuwd en pas op met weizener! Voor de rest, de tap is open! | RUTGER