DonsoMali
Daar waar de muziekpers kijkt, wordt fantastische muziek gemaakt. Maar daar waar de muziekpers doorgaans niet kijkt, wordt ook fantastische muziek gemaakt. Meestal komt het in het openbare, wanneer ‘bekenden’ uit de westerse muziekwereld ‘onontgonnen’ gebieden binnenstappen. Iedereen kent het werk van Ry Cooder met die bejaarde Cubanen van de Buena Vista Social Club. Maar tien jaar daarvoor had Cooder laten weten dat er in Mali bijzondere muziek wordt gemaakt. Zijn samenwerking met Ali Touré Farka trok een sluier van een land en vanaf toen wist men (eindelijk) dat er in Mali op verschillende niveau’s, verschillende soorten muziek werd gemaakt; jazz, blues, folk, pop, et cetera.
Maar vaak bleef die westerse connectie belangrijk. Ook recent. De klasse band Tinariwen, bijvoorbeeld. Hun plaat met Kyp Malone en Tunde Adebimpe, van TV on the Radio, zorgde voor de aandacht en bracht ze naar de grotere (pop)zalen van de westerse wereld. Amadou & Mariam, the blind couple from Mali, werden door Manu Chao uit dat wereldmuziekhoekje de bekendheid ingetrokken - in 2008 stond het duo in Pepr z’n top10 van beste platen van dat jaar.
Donso, de band van de avond, heeft ook een vergelijkbaar verhaal. De Franse producer Pierre-Antoine Grison – artiestennaam KrazyBaldhead, het beestje moet een naam hebben, nietwaar? – verzamelde enkele Malinese muzikanten om zich heen, waarmee hij samen Donso vormde (naast Grison op beats en electronica, heb je Gedeon Papa Diarra op zang, Seyba Sissoko en Moh Kouyate op Djele NGoni en gitaar en Thomas Guillaume op Donso N’Goni en percussie) en hebben onlangs, met ‘Denfila’ (2013) een boeiende plaat afgeleverd.
Donso, wat jager in het Malinees betekent, klinkt vanwege de snaarinstrumenten en de in Bambara gezongen teksten voor de helft traditioneel en voor de andere helft klinkt het modern, vanwege de beats van Grison. Beter gezegd, het is een moderne interpretatie van muziek en zang die al eeuwenlang wordt gemaakt door de jagers van de Mande-stam. Binnen Donso verkennen ze elkaars werelden, laten zich door elkaar inspireren en brengen de ander naar een grotere hoogte. Dat wat ze doen, is meeslepend, werkt opzwepend, maar is bovenal gaaf.
Komt dat dus zien, komt dat dus zien. Want zo vaak kleurt het popcircuit niet buiten de (rock)lijntjes. En dit wordt bijzonder.
Niek