Als je de show van Big Ups in VERA nog vers in het geheugen hebt, moet je goed opletten: (post-)hardcoreband Dope Body komt op bezoek; een band die op hetzelfde pad wandelt en niet vies is van dwarse, harde en gave gitaarlijnen, met veel energie rockt en overtuigende voorman in de gelederen heeft. Gekscherend wordt de band omschreven als een ongeleid projectiel dat van vuige noise rock naar radiovriendelijke alt. country schiet.

Dope Body komt uit Baltimore, Maryland. Een stad met een rijke scene aan bands, want Beach House komt er vandaan, net als Lower Dens, Dan Deacon en Future Islands. Ook Animal Collective heeft z’n wortels in deze stad. Al is Dope Body compleet andere koek en leunt het behoorlijk op het geluid van de hardcorebands van eind jaren ’80 en begin jaren ‘90, waar ook Roomrunner, die andere gave (post-)hardcoreband uit Baltimore, zich van bediende.

Ondanks de vergelijkingen met Rage Against the Machine en de nineties VERA-band Brainiac, komen de heren al enkele platen uit op het veelzijdig en mooie Drag City-label dat zich doorgaans met ietwat rustigere dingen bezighoud – Bill Callahan, Jim O’Rourke, Bonnie Billy en Six Organs of Admittance. Maar de rode lijn in alle bands op dit label is de volle overtuiging en overgave die door de artiesten in hun muziek wordt gestopt; geen poseurs, geen prutsers. Luister maar eens naar het vorig jaar verschenen ‘Lifer’. Een uiterst intense plaat, die overigens bol staat van muzikale verwijzingen - c.q. een eerbetoon - naar de klasbakken uit de negentiger jaren, zonder een slappe kopie te worden. Anders gezegd, een band voor fans van VERA-favorieten uit vervlogen tijden: Drive Like Jehu, Fugazi en The Jesus Lizard.

Op het moment dat Dope Body VERA aandoet, hebben ze hun uitgebreide Europese tour er bijna opzitten en zullen ze volledig op stoom zijn. Dat belooft wat. Kom kijken en laat je pitvrees thuis, want bij deze band gaat het los.

niek