Dotlights, oftewel die ontastbare lichtvlekken die je met een spiegelreflex camera op een foto kunt krijgen. Of zij die handig zijn met fotobewerkingsprogramma’s. Dotlights is de gitarist en laptop producer Casper Rossing uit Hengelo, die hier eerder in de kelderbar heeft gestaan met zijn Screamo band Capain Your Ship is Sinking. Dat was deze avond samen met de franse screamo grootheden Aussitot Mort die als toegift een halfbakken versie van mijn favoriete nummer van hun speelden en de Amerikaanse screamoskaters van Comadre wiens drumkit tijdens de toegift in het midden van de kelderbar werd gesleept. Enorm goede avond was dat.

De brute chaos van screamo wordt door Casper gepasseerd, alleen de melodische kant van het genre blijft nog overeind. Met behulp van zorgvuldig opgebouwde riffs en doorkabbelende beats uit een sampler bouwt Casper muzikale texturen op die net als die fotostippen even opgevangen kunnen worden. Dankzij zijn zorgvuldig opgebouwdde composities en met behulp zijn minimale setup van gitaar en samplers weet hij post-rock cliché’s te vermijden en juist ruimtelijkheid te krijgen die je daar in het Oosten van het land hebt.

Zijn EP Qualm is vast op internet te beluisteren, en hopelijk neemt ie ook een paar exampleren mee. Eerder deze dag is ie nog op een Winterwelvaart boot te zien. Hebben we toch nog die Captain Your Ship is Sinking referentie te pakken. Buiten is het koud, binnen is het warm. Het is alweer de laatste show van het jaar en vanavond kunnen we in de altijd warme VERA kelderbar hangen, met je ogen dicht de gitaarklanken in laten zinken. | THOMAS