De band Marathon gaat heel hard, iedereen is enthousiast, de albums klinken prachtig en de live optredens zijn om over naar OOR te schrijven. De donkere Post-punk komt als een muur op je af en het geluid klinkt als de internationale top, denk aan bands als Yard Act of Shame.

Dit is natuurlijk allemaal waar maar wat deze band nog veel leuker maakt is dat ze ook hele goede ideeën hebben. Een van die ideeën hebben ze maar is in de praktijk gebracht: Een speciale Kelder tour waarin de band drie kelders in Nederland aandoet om dat underground gevoel maar is letterlijk te beleven. Maar nu hoor ik u denken, hoe ziet zo’n keldershow er nou uit en waarom wil een gevestigde naam als Marathon zo graag in kelders spelen, voor al die mensen een kleine beschrijving:

De deur is net open, er is nog een technicus druk bezig om de laatste hand te leggen aan het “lichtplan” terwijl de band ongeduldig bij de merch tafel staat te wachten. De fotograaf vraagt nog even kort of er ook geflitst mag worden, anders zijn er namelijk geen foto’s, en de eerste biertjes worden voorzichtig gedronken. Als de band begint met spelen is het even wennen aan het geluid, er wordt wat rond geschuifeld maar langzaam gaat men op in de stuwende drums, de gierende gitaren, de mensen en de hitte. De band komt terug op de uitspraak dat handdoeken en flesjes water niet nodig zijn en de setlists zijn helaas onleesbaar geworden. In 30 minuten vergeet het publiek totaal dat de PVV de grootste partij van Nederland is en dat morgen toch echt die badkamer gedweild moet worden. Aan het eind ontstaat er een voorzichtige moshpit maar het is helaas al het laatste nummer want “We zijn door het materiaal heen”. “Speel dan gewoon het beste nummer nog een keer”, schreeuwt een assertieve bezoeker, en zo geschiedde. Het eindigt in een onduidelijke chaos van muzikante en bezoekers die opgaan in een kolkende mensenmassa. Het mooie van de kelderbar is ook dat de band en het publiek geen kant op kan, na het laatste nummer gaat de gitaar af en is de band meteen met het publiek, iedereen koopt een shirt of een plaat en kan terug naar huis om toch echt aan die badkamer te beginnen of drinkt stiekem nog een biertje met de jas aan.

Wij vinden het een enorme eer dat onze kelderbar is opgenomen in deze speciale keldertour en zijn verheugd om te kunnen zeggen: Op 19 maart 2024 staat Marathon bij VERA Downstage, laten we er een klassieke kelderbaravond van maken, Heuy! Heuy! Heuy! | WIETSE