Nu er net in de media berichten zijn verschenen over de verstrengeling van de Nederlandse en de Belgische mediawereld, is het natuurlijk niet verwonderlijk te horen van Belgisch/Nederlandse rockbands als Drive Like Maria. Nu nog de gezamelijke voetbalcompetities samenvoegen en de beide regeringen opheffen en wie weet wordt het nog wat in de Lage Landen.

DLM is door een aantal producers, technici en studio-muzikanten begonnen vanuit de Wisseloord studios in Hilversum. Met het idee van 'wat al die verwende rocksterretjes in onze studio doen, kunnen wij ook' schrijft het trio zich na enkele weken al in voor The Global Battle of the Bands en wint de Nederlandse finale. Dat zegt wel iets over het talent van DLM - en misschien ook iets over het niveau van TGBOTB. In de internationale finale wordt de band zelfs nog tweede. Het blijkt een goede zet, want door de internationale contacten worden al snel tours door de USA geboekt en staat de band zelfs op een festival in het  prachtige historische centrum van Mexico City. Daarna kunnen de thuislanden niet meer achterblijven en staat de band in alle laaglandse clubs.

In 2009 wordt het debuut 'Elmwood' uitgebracht, waarop de invloeden van seventies bands als Led Zeppelin, ZZ Top, Neil Young  en hedendaagse bands als Queens Of The Stone Age naar voren komen en valt de term stoner ook regelmatig als het over de muziek van DLM gaat. De plaat wordt enthousiast door publiek en pers ontvangen en DLM staat daarna op Lowlands en Pukkelpop en als voorprogramma voor legendarische rockbands als AC/DC, ZZ-Top en Motörhead.

Momenteel heeft de band net een zelfgetitelde tweede plaat uit, waarop de Triggerfinger-esque stonerrock naar de achtergrond is verdwenen en plaats maakt voor meer toegankelijke rocksongs, waarin onderwerpen als zwarte paarden, desolate woestijnen en een eerste blowjob worden behandeld. Met de toetreding van Bram van den Berg (ex-Krezip, Bertolf, VanVelzen) als vaste drummer kan zanger Bjorn Awouters zich nu ook meer uitleven als frontman en tweede gitarist. Met dit dubbelloops gitaargeweld kan het niet anders zijn, dan dat DLM live nog steeds stevige kost zal zijn.

Voor dat zover is, zal eerst het uit Hasselt (B) afkomstige powertrio The Prospects het Vera-podium betreden. De band speelt in blues gewortelde hardcore rock&roll en heeft zich naar voorbeeld van DLM ingeschreven voor TGBOTB. Zien of ze net zover kunnen komen.

- Dikkie