Als je in onze site zoekt op Drivin' N' Cryin', dan kun je aan een paar oude foto's zien, dat het vorige Vera-optreden van de band uit Atlanta, Georgia alweer dateert uit 1989. Dat is wel even geleden. De band is dan nog maar vier jaar oud. Zoals zo vaak in die tijd heeft Vera een 'grote act in de dop' te pakken. Eveneens in 1989 tourt de band met R.E.M. en niet veel later verwerft Drivin' N' Cryin' mainstream wereldfaam met Fly Me Courageous (1991), uitgebracht op Island Records, dat voet aan de grond wil krijgen in de USA in een tijd, dat luidrockende gitaarbands in opkomst zijn. Met een mix van southern rock, punk, garage, americana en seventies hardrock sluit de band echter meer aan bij bekende tijdgenoten als Georgia Satellites en Soul Asylum, dan bij de grunge scene uit Seattle en omstreken.

Hoewel Drivin' N' Cryin' ook nog bij Geffen zal tekenen, is de band veel te eigengereid om het lang bij grote platenlabels uit te houden. Als er een lading blazende rocksongs wordt verwacht, komt Drivin' N' Cryin' op de proppen met ingetogen americana en vice versa. In 1997 is de band definitief terug op het eigen onafhankelijke pad, het zelfgetitelde 'Drivin' N' Cryin' wordt opgenomen en er komt een uitgebreide tour met de oude helden van The Who. Maar langzamerhand wordt er minder intensief opgetreden. Dit komt mede door het succes van de soloplaten van zanger Kevn Kinney, die meer richting americana, country en folkrock gaan.

In 2007 heeft Kinney een succesvolle operatie aan zijn stembanden en kennelijk inspireert dat om weer serieus werk te maken van Drivin' N' Cryin'. In 2009 wordt Great American Bubble Factory opgenomen en in 2010 wordt er weer intensief opgetreden. Het afgelopen jaar heeft de band in een nieuwe vlaag van eigenwijsheid een serie EP's opgenomen, waarin alle aspecten van de band aan bod komen: Songs From The Laundromat, Songs About Cars, Space and The Ramones, Songs From the Psychedelic Time Clock en recentelijk Songs For The Turntable. Vooral op die laatste release doet Drivin' N' Cryin' de unieke indie southern rock stijl uit de begindagen met volle energie herleven. Kunnen de kids van de bezoekers uit 1989 dit fijn over zich heen laten blazen in het tweede optreden van Drivin' N' Cryin' in Vera.

- Dikkie.

NB.
De documentaire "Scarred but Smarter: Life 'n Times of Drivin' n' Cryin" kun je nu EXCLUSIEF zien via de Vimeo link hieronder. Je hebt hier een WACHTWOORD voor nodig, namelijk deze: sbsindiepeek

Lees hier meer over de documentaire:
Director Eric Von Haessler spent three years looking for reasons why his favorite band, Drivin N Cryin, hadn't enjoyed more national success. He uncovers the fascinating, behind-the-scenes story of a band that has spent the last 28 years both creating great music and making questionable career moves. Along the way he finds that Drivin N Cryin is a true rock & roll success.