Tja…Temple Fang, wat kan ik daar nou eens over zeggen wat nog niet gezegd is. Deze band heeft zich namelijk zo op de kaart gezet door hun werkelijk fabuleuze hypnotiserende  live performances. En dan wordt er wel over je gepraat to say the least.

De mond op mond reclame betaalde zich uit doordat de mannen voor elk gerespecteerd festival gevraagd werden oa. Roadburn, Fortarock, Sonic Whip om alleen al een paar namen in Nederland te noemen. En binnenkort op Into The Void in Leeuwarden. En er komen nog veel meer data aan. Hou hun facebook pagina in de gaten.

Daarnaast is het wel heel frappant dat de band nog niks, nada, noppes aan songmateriaal op de mooie zwarte schijf heeft gezet en vooralsnog laten zij dit ook nog even in het midden wanneer dan wel?! Wil je (live) materiaal van Temple Fang dan ben je aangewezen op Youtube waar de mobieltjes van menigeen hun werk doen  en dit medium vullen met genoeg live clipjes van de band in actie.

En laten ze daar nou net vreselijk goed in zijn. Ondergetekende heeft de band een paar keer live mogen aanschouwen.  In Lola (club in Groningen) zag ik hun voor het eerst in een redelijk gevuld zaaltje. Wat mij opviel was hoe de band op elkaar ingespeeld is, elk bandlid kreeg daarin ook de ruimte.  De mooie cleane zang van de bassist en de krakende schreeuwende bluesy strot van de gitarist die elkaar bleven afwisselen. Daarnaast de gierende lange gitaarsolo’s om daarna gelijk weer de beukende ritmesectie te ondersteunen.

Van lange uitgesponnen 70’s spacende rocknummers tot zelfs een staaltje King Gizzard maar dan hoe de band het voor ogen had. Daarbij blijf je als bezoeker gefocust en gebiologeerd kijken naar  hun muzikale kunnen, want je wil gewoon niets missen. Het nam mij voor een korte tijd mee in hun muzikale wereldje.

Geen moment dat je denkt, kan het niets iets korter ofzo. En mocht je toch iets gemist hebben dan is er nog hun (vaste) fotografe Maaike Ronhaar (fb pagina: Maron Stills) die de ruwe live essentie van Temple Fang zo mooi weet te vangen op de gevoelige plaat alsof je er zelf bij bent geweest. Prachtig! Genoeg referentiekaders voor deze band, maar dat laat ik aan de bezoeker over wat dit is er één om niet te missen! Temple Fang: Rock n’ Roll as a means to attaining spiritual freedom, right on!

Maar daarmee zijn wij nog niet klaar, want wij hebben nog een headliner deze avond.

Namelijk Ecstatic Vision uit Philadelphia, Pennsylvania met zoals zijzelf hun stijl omschrijven als “Troglodyte Rock/Chromosome Deficient Jams”. En nog één van hun bandcamp: “Trance inducing raw heavy psych” En daar kan ik mij volledig in vinden. Alles vloeit in elkaar over en maakt het tot een freaky jamsessie. Lange uitgesponnen solo’s, spacende vibes en hallucinerende trips. Hell yeah!

Voor fans van Hawkwind is dit een absolute must. En voor diegenen die de psychedelische freakshow  ep “Tab” van Monster Magnet heel erg konden waarderen is het wederom een dikke aanrader.

Beide bands van hedenavond hebben een dik raakvlak wat dat betreft, maar de psychologische gevolgen nadien zullen bij Ecstatic Vision toch wel enige malen hoger liggen me dunkt. De nadruk ligt dan vooral ook op het instrumentale (lees gitaarsolo’s) en de zang mag zich ergens tussen de andere klanken gaan voegen. Daarbij denkend aan Harsh Toke of The Cosmic Dead maar dan net een tikkeltje vuiger, vooral door die wederom beukende ritmesectie en die gitaar die alle kanten opvliegt.

Nog even advertentie ten tijde van hun eerste album “Sonic Praise” (2015) mocht je nog niet weten met wat voor band je hedenavond te maken krijgt (nieuw album is “For the Masses”btw.)

“Weaving the guitar heriocs of the 70’s heavy classics like UFO and Hawkwind with the psychedelic, rhytmic intensity of Sun Ra and Amon Düül II, ECSTATIC VISION meld massive, tripped-out riffs with deep, tribal rhythms to create one of the most original and best heavy psych debuts in years.

Dus ben je klaar voor die lsd trip maar dan op muzikaal level, wees welkom!

Case.