Een gezellig avondje met Die Toffe Gasten met:
Die Toffe Gasten, Benni Dral, Berry Tunderman, Kale Bas, de Fuckups en Het Luchtkasteel

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Na tien jaar afwezigheid staat het droogkomische cabareteske dichters duo Die Toffe Gasten voor de derde keer in Vera. En waarom ook niet? Er is namelijk een mooie gelegenheid: Die Toffe Gasten, voortgekomen uit het gelijknamige Groninger OOG-radioprogramma, timmert immers al vijftien jaar aan de weg.

Nu hoeft men dat nu ook weer niet al te letterlijk te nemen, want werkelijk de handen uit de mouwen steken is er natuurlijk niet bij bij dat schrijversvolk. Nee, liever staat men op de bühne flauwe grapjes te maken. En zoals dat meestal gaat, verdraaid, doe iets lang genoeg en je wordt er nog goed in ook!

"Zo goed, dat ik daar tien euro voor wil lappen?", hoor ik de prijsbewuste lezer al denken. Niet echt natuurlijk. 'De Prijsbewuste Lezer' is een stereotiep, dat in de werkelijkheid gelukkig niet bestaat. Net zo min als 'De Man In De Straat', wiens mening te pas en te onpas wordt gevraagd en waarop het beleid van menig politicus is gestoeld. En dan heeft men 'De Vrouw In De Straat' nog nergens om gevraagd.

Maar nu dwaal ik af. Om een ieder gerust te stellen, mag ik mededelen dat men voor die tien euro het boek 'Broeder Hans' mét de dvd 'Super en Geweldig' ter waarde van 17,50 cadeau krijgt.

En wat mag de dvd 'Super en Geweldig' dan wel zijn? In deze absurdistische documentaire blikt filmer Koen de Koning terug op de vijftien eerste jaren van Die Toffe Gasten. De dvd is een onderdeel van het Die Toffe Gasten overzichtsboek 'Broeder Hans'. Pfff, wie denken ze wel dat ze zijn, Die Toffe Gasten? Nou, dat zijn Karel ten Haaf en Stefan Nieuwenhuis.

Denk ik me er hiermee vanaf te kunnen maken, moet ik alsnog verklaren, dat Karel ten Haaf een welbekende schrijver/dichter uit ons eigen Groningen is. Bekend om zijn couleur lokale in boeken als 'Verkeerde Benen', 'Geen Zomer Meer' en 'Bokkenvla'. Tevens is hij bedenker van de maandelijkse Dichtclub in Groningen.

Stefan Nieuwenhuis is de huidige stadsdichter van Groningen. Hij publiceert in het Dagblad Van Het Noorden en Zone 5300. Tevens is hij artistiek leider van het Groningse culturele productiehuis Buro05.

Als Die Toffe Gasten brengt het duo deze keer een avond in de vorm van een revue. Er worden filmpjes vertoond, er komen gasten langs, er is de absurde humor van Die Toffe Gasten en aan het einde komt er een band spelen. Welke gasten te gast zijn bij Die Toffe Gasten is vooralsnog een verrassing. Een ding weten we echter al wel: Gast moeten zijn bij Die Toffe Gasten is nooit grappig. Als dat maar geen Gezellig Avondje Met Die Toffe Gasten gaat worden!

-Dikkie.