Wow kreezie, het laatste grote zaal concert van het jaar alweer? Het voelt nog lang niet zo, dat kan toch niet alleen aan mij liggen? Het laatste ‘echte’ concert tenminste, er is de rest van de maand nog genoeg VERA programma. Wat ook kreezy is, of ik bedoel, was? De pandemie! Voor de een een godsgeschenk en voor de ander, wat minder zegmaar. Voor de indie rockers van Elephant was dit nou juist hét moment een album op te nemen.

Pre-corona kwamen ze elkaar al eens zonder het af te spreken liepen ze elkaar tegen het lijf bij een concert van indiefolk crooner eCass McCombs en besloten ter plekke samen een nieuwe band te beginnen. Zo zie je maar weer, concerten van buitenlandse bands zijn óók de moeite waard. Cass McCombs speelde in 2012 al eens in de grote zaal van VERA, ietwat vreemde show maar ik vond het goed, ondanks dat ik daar zelf geen toekomstige bandgenoten tegen het lijf ben gelopen. In ieder geval, ineens was daar Elephant en toen brak de shit uit, tijdens die shit besloten ze een plaat te schrijven en die is op dit moment te verkrijgen.

En dat is een pracht van een plaat geworden. 10 nummers die samen netjes de 31 minuten klokken. Gemiddeld de popsong genomen met liedjes die tussen seventies studio rock en moderne indie bands als Whitney, Real Estate in zweven. Het kabbelt lekker door en schiet af en toe lekker uit de bocht. De pers is fan, het publiek gaat wild, de liedjes worden op zowel 2- als 3fm gedraaid en de plaat heet op de koop toe Big Thing. Het album is opgenomen door DeWolff’s Pablo van de Poel, die overigens ooit piepjong in VERA speelden en toen een bankje gesloopt had (kleedkamer getrasht!). Daar waren wij in VERA heel boos over (moesten we wel om lachen).

De tour heet heel toepasselijk Big Thing tour en deze gehele tour verzorgt Géonne Hartman het voorprogramma. Deze Utrechtse singers-songwriter laat op haar debuutalbum He Went To The Sea poëtische liedjes horen met wat experimentele triphoppy backingtrack. Opgenomen door Tessa Rose Jackson die samen met Géonne een Phoebe Bridgers cover hebben gedaan, staat op YouTube. Het lijkt mij compleet overbodig om te zeggen dat je er vanavond dus op tijd bij moet zijn.