Envy from Tokyo, Japan! Onze mooie club heeft een soft spot voor Japan – Boredoms, Melt Banana, Guitar Wolf en nog veel meer acts weten regelmatig hun weg te vinden naar de Oosterstraat voor een mooi potje herrie. Envy was hier in 2007 ook al eens en hoewel ze al een stuk beroemder zijn geworden zijn ze gelukkig onze club nog niet ontgroeid.

Bijna alle Japanse acts in praktisch elk genre vind ik interessant, onze oosterse vrienden weten bijna elk aspect net over het randje heen te duwen zodat naar onze maatstaven eigenlijk alle Japanse muziek als extreem valt te classificeren. Van pop tot noise en heavy metal, alles gaat daar net iets meer overboord. Vroeger hadden ze in Platenworm een apart bakje met Japanse hedendaagse muziek in alle soorten en maten, maar dat was vroeger en toen snapte ik het nog niet goed. Nu ik jaren muziek luisteren later muziek in een minder smaakgebonden perspectief kan zien, zou ik het liefst die hele winkel leegkopen… maar helaas, helaas. Platenworm u wordt gemist!

Goed, terug naar Envy. Envy is inmiddels doorgegroeid en ontwikkeld richting (soort van) postrock, en aangezien dat reeds een genre is met extreme dynamiek: hard, zacht, luid, stil, veel, weinig, tegelijk en afgewisseld, voegt Envy daar nog een onmiskenbaar stukje Japan aan toe. Het resultaat laat zich raden, en dan nog een beetje meer!

Geflankeerd door twee fantastische gitaristen en met een vreselijk veelzijdige drummer in de rug, vuurt zanger Tetsuya zijn teksten roepend, schreeuwend, fluisterend en gewoon gesproken op je af. Ik heb natuurlijk geen idee waar ie het over heeft (jaja, Japans gesproken) maar ik vermoed dat wat er ook moge komen we het met moeite zullen overleven, en de rest in elk geval niet.

Envy zit op het eigen label van Mogwai, dus dat is natuurlijk een mooie aanbeveling. Tetsuya droeg overigens ook een leuk stukje bij aan het Mr. Beast album van deze Schotse helden, dus wellicht heb je hem al lang en breed een keer gehoord. Toen Envy in 2007 op de planken stond eindigde men verassend hoog in de jaarlijst. Niet geheel onverwacht natuurlijk want het was een geweldig optreden, maar de concurrentie was bepaald niet mis dat jaar dus kun je nagaan… Goede band met een goede show in ieder geval, komt dat zien!

Hans.