Omdat ik door een aangeboren hekel aan reclames, zelfingenomen DJ’s en baggermuziek vrijwel nooit naar de radio luister, kende ik ze nog niet. En dus miste ik compleet de opkomst van een band die wél leuke muziek maakt. Enter The Epstein, uit Oxford, UK. Zoals je uit die plaats mag verwachten, brengt The Epstein intelligente liedjes die laveren tussen allerlei genres. De single die het nu goed schijnt te doen op de radio heet ‘I Held You Once’ en mogen we een fraaie popballade noemen, die van een ingetogen begin culmineert in een rijk gearrangeerde finale.

Die single is de eerste van de plaat ‘Murmurations’, die begin 2013 uit moet komen op PIAS. Voor wie The Epstein al wel kende, is deze song een lichte verrassing vergeleken met de debuutplaat ‘The Last Of The Charanguistas’ uit 2008. Die plaat oogstte vooral lof onder liefhebbers van blues, alt.country, Americana en andere rootsmuziek. Terecht leverde hen dit een optreden in de Oosterpoort op tijdens het Rhythm & Blues Festival in 2009. Ze stonden trouwens ook al eens op Noorderzon. Het vaak wat rauwere live-geluid van het debuut is ook vervangen door een zorgvuldiger gepolijste sound, waardoor de liedjes je een heel ander gevoel meegeven dan vroeger.

Het vijftal Epstein is door de Rolling Stone, de BBC en ook op Glastonbury al getrakteerd op prijzen voor zowel de plaat als de live-optredens. De band wordt vaak vergeleken met bekende acts als Mumford & Sons, Calexico, The Decemberists en respectabele oudjes als Crosby, Stills, Nash & Young. Het veelvuldig gebruik van Spaanse trompetjes, violen, banjo en slide-gitaar is daarvoor mede verantwoordelijk. De uitbundige podiumpresentatie van veel van die voorbeelden is ook iets wat The Epstein heeft overgenomen, dus dat wordt genieten in Vera!

Live mogen we een mix van beide platen verwachten. Het is leuk te zien dat The Epstein zelf op hun website verguld is dat ze naar Vera (en Paradiso) komen. Ik denk dat zij Nederland zien als springplank naar Europa (ook deze Britten hebben het over ‘the UK’ en ‘Europe’ alsof dat twee gescheiden werelden zijn, heel apart). Zo is het veel bands vergaan, en zo zou het zo maar eens weer kunnen lopen. Er lijkt me hier te lande zeker een markt voor The Epstein. Onze radio is in elk geval al om. Nou jullie nog! En misschien moet ik toch eens wat vaker radio luisteren: prima band hoor!

-T-Ice