Zo'n tien jaar geleden was het nog gewoon, dat je als vrijwilliger bij Vera je jas kon ophangen aan de kapstok langs de trap die leidde naar het kloppend hart van Vera's Artdivision: de offset. Daar, helemaal bovenaan die trap, stond niet alleen de tiepmiep, oftewel de computer waar iedere vrijwilliger gebruik van kon maken en z'n mail kon bekijken – onbeperkt internet was nog toekomstmuziek – ook werden daar de VeraKrant gedrukt en de unieke Vera-posters gezeefdrukt. Wanneer je de jas had opgehangen, kon je, omdat je toch boven was, nog snel je hoofd om de hoek van de Kemenade steken om een glimp van de helden van de avond op te vangen, alvorens je dat ging doen, waarvoor je was gekomen; tappen, werken in de garderobe, plaatjes draaien of gewoon als bezoeker de band bekijken. Vaak wanneer ik mijn jas had opgehangen, viel mij de concertposter van Godspeed You Black Emperor! op, die onderaan de trap hing. Niet dat het een mooie poster was, maar telkens wanneer ik de poster zag, baalde ik dat ik het concert, waarvoor de poster was gemaakt, had gemist. Om dit soort euvels in de toekomst te voorkomen, besloot ik me stellig voor te nemen dat ik elk concert van Godspeed You Black Emperor! of een van die vele gerelateerde bands in Vera zou plaatsvinden, zou gaan bezoeken.

Want sinds de prachtplaat ‘Levez vos skinny fists comme antennas to heaven!’ (2000) was ik een fanatieke fan geworden en luisterde ook alle zijprojecten, als A Silver Mt. Zion en Set Fire to Flames, maar ook andere bands van het illustere, door Godspeed-mensen opgerichte Constellation Records – denk aan Eric Chenaux, Polmo Polpo, Fly Pan Am, Evangalista en - natuurlijk - Do Make Say Think.

Het fijne van dit label was jarenlang, dat bands die op dit label verschenen, geen vast geheel vormden; bandleden wisselen veelvuldig en elk (tijdelijk) lid hield er meerdere projecten op na. Een groot deel van de creatieve kraak-scene van Montréal was erbij betrokken en welk project het ook betrof, steevast werden er pareltjes afgeleverd. Eén keer in de zoveel tijd kwamen die bands hun moois presenteren in Europa en kwamen ook langs Vera. Bij veel van die concerten was het goed toeven – ik kan uit ervaring spreken. Bijvoorbeeld Do Make Say Think of die schitterende triple Polmo Polpo, Elisabeth Anka Vajagic en Hangedup en zeker bij de verschillende uitvoeringen waarin A Silver Mt. Zion op het Vera-podium verscheen.

De helden van deze avond, Bruce Cawdron en Beckie Foon, ofwel de mensen achter Esmerine, passen perfect in het Constellation-verhaal. Bruce en Beckie leerden elkaar kennen in het 13-koppige orkest dat platen maakte onder de naam Set Fire to Flames. Hij speelde in de tussentijd ook in Godspeed You Black Emperor! en zij speelde in Thee Silver Mt. Zion Memorial Orchestra. Esmerine is geen nieuw project, het bestaat al zo’n tien jaar. Maar door drukte met hun andere bands heeft Esmerine ‘nog maar’ drie platen gemaakt, waarbij de meest recente, 'La Lechuza' (2011), bij Constellation is verschenen. Hoewel Esmerine jarenlang het karakter had van 'zij-projectje', hebben Foon en Cawdron voor 'La Lechuza' alles uit de kast gehaald. De plaat – een eerbetoon aan de overleden Llasa de Sela die volgens veel Montréalse muzikanten de spil van de plaatselijke scene was – is opgenomen door Patrick Watson en kent gastbijdragen van Sarah Neufield (Arcade Fire) en Colin Stetson, die zijn blaaskunsten eerder bij Arcade Fire, Bell Orchestre en Bon Iver vertoonde.

De muziek van Esmerine heeft een interessante basis: marimba, cello en percussie. Hier en daar wordt er ingetogen gezongen, maar alles wat Esmerine doet, is behoorlijk subtiel. Je zou hun sound kunnen omschrijven als moderne kamermuziek, waarmee ze zich onderscheiden van veel van hun college-Constellation-bands. Ook omdat ze nauwelijks gebruik maken van de elektrische gitaar.

Esmerine maakt eigenlijk moderne- en klassieke muziek door elkaar heen, waarbij je kunt denken aan dat wat A Winged Victory for the Sullen maakt of het fascinerende geluid van iets als Rachel’s. Maar ook liefhebbers van Dirty Three of Beirut (zoals die vanaf z’n tweede plaat klonk), zullen een geweldige avond hebben als Esmerine komt spelen. En alle Godspeed-fans dienen vooraan te staan.

- niek