Eternal Sunshine of the Spotless Mind (Michel Gondry, 2004)
En toen was het ineens zo ver: mijn eigen afscheidsfilm. Sinds september 2008 ben ik lid van de Zienemagroep en nu moet ik er helaas mee stoppen, omdat ik naar Utrecht verhuis.

Hoe lastig is het om een titel aan te wijzen die de zware taak van 'afscheidsfilm' op zich mag nemen. Gelukkig heb ik bij de Zienema altijd mogen bijdragen aan het programma. Favoriete films als 500 Days of Summer, Some Like It Hot, Eldorado en Memento zijn op dinsdagavonden vertoond, mede dankzij mijn voorkeur. Die konden daarom mooi al worden weggestreept.

Uiteindelijk bleef ik zitten met een optielijstje. Met daarop twee klassiekers: The General met Buster Keaton en The Graduate van Mike Nichols. En daarnaast de eerste film die ik in de eerste week van mijn studie in 2003 bij Vera Zienema zag: 28 Days Later. Vooral om nostalgische redenen dus. En natuurlijk twee films van de leukste regisseurs van de afgelopen tien jaar: Tim Burton en Michel Gondry. Tim Burtons meest kleurrijke film, Big Fish, zag ik in de oude Camerabioscoop, waar ik later tot eind 2012 in ForumImages werkte.

Maar dan Michel Gondry. Een geval apart. The Science of Sleep, Be Kind Rewind en Gondry's videoclips en korte films zijn allemaal mooie voorbeelden van zijn 'simpele' knutsel-knip-en-plakfilmkunst die compleet eigenzinnige en creatieve werken oplevert. Maar ik moet toegeven dat Michel Gondry het best gedijt in een hem opgelegde filmstructuur. Want zijn eigen geschreven films vliegen altijd alle kanten op. Dat maakt naar mijn idee Eternal Sunshine of the Spotless Mind zijn mooiste film (en die met de mooiste titel). Het script is geschreven door Charlie Kaufman. Ook al een zeer begaafd iemand. Kaufman en Gondry weten samen de perfecte balans te vinden tussen fantasievolle filmtrucs en een slim verhaal. Bovendien spelen Kate Winslet en Jim Carrey (die ik tot deze film maar niets vond) geweldige rollen.

De belangrijkste reden dat ik uiteindelijk voor deze film heb gekozen, is dat deze vooral gaat over een overtuigende en ontroerende liefde. Ik hoop dat er naast vaste Zienemabezoekers en vrienden dan ook een heleboel mensen komen die denken: Eternal Sunshine, op 35 mm en groot scherm. Hoera! Die kans laat ik niet aan mij voorbij gaan.

Heike