ESNS (Eurosonic Noorderslag) is het muziekcongres en showcasefestival dat plaatsvindt van 17 tot 20 januari 2024 in Groningen, Nederland. Met 4000 delegates, showcases van meer dan 300 artiesten en een conferentie met een tal aan panels, keynote speakers, interviews en bijeenkomsten, is ESNS het belangrijkste platform voor uitwisseling en netwerken binnen de Europese muziekwereld, voor Europese artiesten, internationale professionals uit de muziekindustrie en organisaties. Dit is het programma van VERA voor vandaag:

--

20:10
Annie Taylor (CHE)
Indie rockband Annie Taylor deed eind 2020 nogal wat stof opwaaien met hun veelgeprezen debuutalbum Sweet Mortality. Alle remmen gaan los wanneer het viertal uit Zürich rond de charismatische zangeres Gini Jungi het podium beklimt. Met hun energieke shows verdienden ze al diverse prestigieuze festivalboekingen en supportslots. De opwindende Zwitserse band bracht afgelopen juli hun langverwachte tweede album Inner Smile uit, opgenomen in Bristol met producer Ali Chant (Yard Act; Katy J. Pearson; Aldous Harding).

21:30
Honesty (UK)
De muziek van HONESTY ontstond onverwacht, instinctief en bijna onbewust tijdens informele bijeenkomsten in een studioruimte in Leeds. De kernleden van het collectief, George Mitchell, Matt Peel, Josh Lewis en Imi Holmes, voelden zich gedwongen muziek te maken door een organische artistieke vonk die alleen ontstaat bij compleet egoloze samenwerking. Met een set gastvocalisten gingen ze op zoek naar de onconventionele diepten van hedendaagse elektronische muziek, UK bass, garage, shoegaze, ambient en alles daartussenin.

22:50
Chalk (IRL)
Chalk is een Iers post-punk/elektronisch trio gevestigd in Belfast. Het project ontstond in 2019 na een ontmoeting op de filmschool. Beïnvloed door hun liefde voor film en de opkomende dancescene in Belfast, bestaat Chalks beeldgedreven soundscape uit jankende gitaren, een meedogenloze ritmesectie en een rauwe, diepgewortelde spoken word-stijl. Hun visuele aanpak is op suggestieve wijze verweven met hun geluid. Het trio bracht hun debuut-EP Conditions in mei uit.

00:10
Leatherette (ITA)
Leatherette zijn Andrea, Francesco, Jacopo, Marco en Michele uit Bologna. Hun naam komt van de iconische single Warm Leatherette van The Normal. Het klinkt haast alsof de Italianen rockmuziek en zijn esthetiek bespotten en tegelijkertijd omarmen. Hun muziek is een potpourri van punk-uitbarstingen, jazzy sferen en vleugen no-wave; een rijk en coherent geluid, soms warm en gezellig, soms hard, krakend en onvoorspelbaar. Tweede LP Small Talk kwam in november uit.

01:30
Crème solaire (CHE)
Crème solaire gaat voor electro-punk met explosieve effecten. Sinds 2018 treedt het duo op in Zwitserland en heel Europa. Een performatief en muzikaal project dorstig naar vrijheid, woede, liefde en opstand. In een vreemd en intens universum maakt, deelt, deelt, speelt en herhaalt dit duo nieuwe personages en nieuwe verhalen. Crème solaire bracht hun tweede album Pannenstreifen ist ohne Pic-Nic in 2021 uit op vinyl in vijf talen, al scheurend over de snelwegen, in beton gegoten problemen aankaartend.