Ook dit jaar is onze vertrouwde club weer the place to be tijdens Eurosonic. Of je nu uit Litouwen, Zwitserland of Slowakije komt: elke (al dan niet professionele) muziekliefhebber grijpt graag de kans om de poptempel van de underground te bezoeken. Om zich te laven aan de sfeer en historie, om die bijna verdwenen geur van rock ’n roll op te snuiven.

En ze komen natuurlijk voor de muziek. Het programma in VERA is elk jaar dik in orde, zodat je ook zonder enige voorkennis geheid goed aan je trekken komt. Dat is juist een extra charme van Eurosonic: te worden overrompeld door een totaal onbekende band, liefst uit een minder courant muziekland. Muzikanten die begeesterd door de atmosfeer en boven zichzelf uitstijgen of simpelweg gewoon al zo goed zijn dat je als Eurosonic-bezoeker je handjes mag dichtknijpen dat je ze van zo dichtbij kunt zien.

Line-up:

20:45
O.  (UK)
Joe en Tash vormen O. - een baritonsax- en drums-duo dat live dubs met zompige beats mengt. Ze begonnen in de lockdown, en hun tweede gig was als support voor black midi in een uitverkochte club in Brixton. Na hun hoofdrollen in bands in de hiphop-, London jazz- en indie scenes, neemt O. hun favoriete delen van hun favoriete muziekstijlen en stampt die tot iets dat heavy, onherkenbaar en continu verrassend is.

22:15
Ghouljaboy  (ESP)
Is het mogelijk om Japanse ‘city pop’ te mixen met Britse indie rock? Om Engels, Spaans en Japans in het zelfde nummer te zingen? Ghouljaboy zegt van wel. De jonge artiest woont aan de Spaanse kust en debuteerde verrassend met een 18 nummers tellende trapmixtape en een album gedrenkt in gitaren en distortion. Hij noemt Arctic Monkeys, Porches en David Cronenberg als inspiraties, houdt ervan om zijn gitaarvolume vol open te draaien en bracht in 2022 weer een broeierige EP uit.

23:45
VLURE
(SCT)
VLURE vervaagt de grenzen tussen live elektronica, hoekige gitaren en de no-nonsense performances van hun post-punkvoorgangers. Synth-gedreven hooks en zware, door clubmuziek beïnvloedde ritmes vinden hun weg, wervelend rond de emotionele, confronterende teksten van het vijftal uit Glasgow. Met tranende ogen, berouwvol beukend op de eigen borstkas, betrekken ze het publiek bij hun intense, doch levenskrachtige liveshow.

01:15
Avalanche Kaito (BEL)
De Burkinese griot en multi-instrumentalist Kaito Winse (zang, tama, Afrikaanse fluiten, mondboog) stuitte toevallig op het Brussels noise- en post-punkduo Benjamin Chaval (drums, elektronica) en Nico Gitto (gitaar). Als Avalanche Kaito ontwikkelt het trio een geluidswereld van voorouderlijke spreekwoorden en datagestuurde technologie. Volgens The Wire spelen ze "gefreakte, schokkende, elektronische punk". Hun eerste album kwam in juni 2022 uit via Glitterbeat.