ESNS (Eurosonic Noorderslag) is het muziekcongres en showcasefestival dat plaatsvindt van 17 tot 20 januari 2024 in Groningen, Nederland. Met 4000 delegates, showcases van meer dan 300 artiesten en een conferentie met een tal aan panels, keynote speakers, interviews en bijeenkomsten, is ESNS het belangrijkste platform voor uitwisseling en netwerken binnen de Europese muziekwereld, voor Europese artiesten, internationale professionals uit de muziekindustrie en organisaties. Dit is het programma van VERA voor vandaag:

--

20:10
C'est karma (LUX)
Voor C’est Karma is muziek een instrument voor verandering. Van herrieschoppen met haar punkband als 14-jarige tot haar gewaagde EP Amuse-Bouche uit 2022: bij Karma Catena komt alles uit haar gepassioneerde activistische hart. Ze groeide op in Luxemburg, maar verhuisde naar Amsterdam om “het internet te bestuderen”. Karma's liedjes ploegen door, vol hyperpop, alt-pop en noise/industriële invloeden, en variëren van het aanvallen van de passiviteit rond de klimaatcrisis en de ongelijkheid tussen de ‘filthy rich’ en de minder bedeelden tot haar liefde voor vrouwen, de bioscoop en pasta.

21:30
Izzy and the Black Trees (POL)
Uit een rustige universiteitsstad in West-Polen komen Izzy and the Black Trees met rauwe punk-energie, luidruchtige psych-riffs, sterke beats en pittige melodieën. Je voelt de uitstraling van Patti Smith, Debbie Harry, Kim Gordon of PJ Harvey rond de songwriting van Izzy, haar muzikale uitvoering en de poëtische, rebelse freeride van de band. Tweede album Revolution Comes In Waves kreeg lovende kritieken uit heel Europa.

22:50
Fat Dog (UK)
Net als veel bands die voortkwamen uit de levendige muziekscene van Londen, heeft Fat Dog hun strepen verdiend in de vermaarde Windmill. Gevormd tijdens de pandemie, is het DNA van de band gekenmerkt door een zekere mate van sociale walging, die wordt weerspiegeld in hun glorieus vuile vocalen en ook in hun songwriting. Die wordt net zo goed gemarkeerd door distorted rock ’n’ roll en een furieuze punkkwaliteit als door futuristische synths en stuwende backbeats.

00:10
Bracco (FRA)
In samenwerking met elektronische producer Paulie Jan bedacht Bracco het geluid dat hun muziek weergeeft: een gevoelige mix tussen donkere clubmuziek en diepe post-punk. In 2022 bracht het Franse duo hun tweede album uit en tekende bij Born Bad Records. Dromonia is nog opruiender dan de debuutplaat, een volmaakt stuk elektronische post-punk, beïnvloed door artiesten als Chris Carter, Tricky en Factory Floor.

01:30
Skier and Yeti (SRB)
Twee gekostumeerde virtuozen gaan een spannende superreuzenslalom aan door funk, drum-'n-bass, low rock, electro en etnische muziek. Yeti's miniset van elektro-akoestische drums is ruim voldoende voor ongeëvenaarde grooves, terwijl Skier vol fantasie zijn handgemaakte uitvindingen Basski, Skitar en Skindolina inzet. Dit ongebruikelijke duo uit de artistieke underground van Belgrado, Servië verrijkt de show met improvisatie ter plaatse, geïnspireerd door het publiek, de sfeer en hun eigen materiaal.