ESNS (Eurosonic Noorderslag) is het muziekcongres en showcasefestival dat plaatsvindt van 17 tot 20 januari 2024 in Groningen, Nederland. Met 4000 delegates, showcases van meer dan 300 artiesten en een conferentie met een tal aan panels, keynote speakers, interviews en bijeenkomsten, is ESNS het belangrijkste platform voor uitwisseling en netwerken binnen de Europese muziekwereld, voor Europese artiesten, internationale professionals uit de muziekindustrie en organisaties. Dit is het programma van VERA voor vandaag:

--

20:10
Thala (GER)
Tijdens haar werk op de Canarische Eilanden ontwikkelde de Duitse THALA een liefde voor duiken en zinderende shoegaze-muziek uit de vroege jaren 90. Eenmaal terug in Berlijn stortte ze zich op straatmuziek, open-mic-avonden en de fulltime zoektocht naar muziek. Haar nieuwste EP, 'In Theory Depression', markeert haar meest introspectieve werk tot nu toe, vaak gecombineerd met filmische melodieën die doen denken aan de oogverblindende soundscapes van Mazzy Star, de gevatte beet van Liz Phair en de subtiele maar bitterzoete alternatieve pop van Juliana Hatfield.

21:30
W!ZARD (FRA)
Waar hun eerste album een instrumentaal en progressief rock-georiënteerd geluid smeedde, beïnvloed door complexe mathrock-ritmes, daar bekennen de leden van de Franse noiserockband W!ZARD nu dat hun nummers zijn geëvolueerd naar een meer lyrisch, korter en direct post-hardcore formaat. Een weerspiegeling van hun zelfkritische emotionele gemoedstoestand: “Het is ook een analyse van een wereld die hard geruïneerd wordt. Het zit vol boosheid, dementie en geweld... ” W!ZARD neemt hun nieuwe album op met Amaury Sauvé (Birds in Row) en dat moet in februari 2024 uitkomen.

22:50
UNIVERSITY (UK)
Vier nieuwsgierige individuen die samenkwamen via de banden van het lot met het universum, UNIVERSITY is een Engelse rockband die vol in het existentialisme duikt. Een verkenning van de adolescentie, zelfidentiteit en lichte manie, hun onlangs uitgebrachte debuut-EP ‘Title Track’ is "alsof je in het gezicht wordt geslagen door een gorilla, maar daarna wordt geknuffeld". UNIVERSITY zit in hun eigen lapwerk-wereld en combineert zowel vintage als futuristische texturen.

00:10
Den Der Hale (SWE)
De Zweedse post-psychgroep Den Der Hale filtert rondtrekkende ritmes en atonale melodieën door zware effecten, harde noise-lagen worden gecontrasteerd door levendige baslijnen en stuwende percussie. Dit ogenschijnlijk chaotische amalgaam ontstond toen het vijftal begon te experimenteren met complexere en agressievere klanken. Op het debuutalbum ‘Harsyra’ uit 2021 houdt de band zich bezig met folk-geïnspireerde kraut, gruizige psych en post-rock. Het tweede album van Den Der Hale, ‘Pastoral Light’, verschijnt februari 2024 op Fatcat Records.

01:30
NZE NZE (FRA)
Bezeten ritmes en een keelstem, NZE NZE werd in 2021 geboren na een residentie in de Red Bull-studio in Parijs. Het Franse project brengt de drie breinen achter Sacred Lodge en het duo UVB76 samen en kruist spookachtige gezangen, chirurgische productie en schemerige sferen. In de kern vinden we de Fang-krijgers (Centraal-Afrika) en hun verhalen. Overal klinken geluiden, bijgeschaafd door modulaire patches en effectpedalen. Uitmondend in muziek die put uit industrial, dub en post-punk.