Dag 3 van Eurosonic; nog een paar jaar en het festival duurt de hele week! Als je ziet hoe het telkens in recordtijd uitverkoopt, zit er blijkbaar nog rek in. En zo verwordt dit ‘showcase-festival’ steeds meer tot de volwaardige Europese tegenhanger van SXSW in de VS. Net als daar spelen nu ook steeds meer bands meerdere shows, zodat je meer kans hebt ze te zien. Zo speelt bij ons op dag 1 en 2 Delorean. Op deze derde dag komen de bands ook weer uit alle windstreken (en niet eens uit themaland Nederland). We openen met een bijzonder gezelschap dat luistert naar de al even bijzondere naam My Little Cheap Dictaphone (foto). Dit Belgisch drietal onder aanvoering van Redboy, tevens zanger in Hollywood Porn Stars, vertelt het verhaal van een jonge talentvolle muzikant die dwalend is tussen dromen en realiteit (gebaseerd op het leven van Brian Wilson). Aan deze moderne pop-opera is meer dan twee jaar geschreven!

Ook lastig in een hokje te stoppen (maar daar houden we hier wel van) is het Oostenrijks-Engelse Ginga. Opgepikt door Starsailor, waarvan de bassist zelfs toetrad tot Ginga, geldt dit als een zeer beloftevolle indieband. De plaat ‘They Should Have Told Us’, opgenomen en uitgekomen bij het Belgische Level 11, kreeg lovende recensies. Het instrumentarium op die plaat is sterk wisselend: orgel, gitaar, viool, ‘excentrieke percussie’, het komt allemaal voorbij met het juiste DIY-gevoel. Vergelijkingen met The Frames, de oude REM en Franz Ferdinand zijn al gemaakt. Die laatsten stonden hier in 2004 op Eurosonic en braken daarna groot door. De beurt is nu aan Ginga!

Het tweekoppige rock&roll-monster genaamd Youthless komt uit Portugal en bestaat uit Alex Klimovitsky en Sab Ferranti. Die eerste zingt en drumt en heeft soms nog een hand vrij om toetsen te spelen; die tweede zingt ook en speelt basgitaar over twee amps. Voeg daar nog wat speelgoedinstrumenten aan toe en je hebt een dansbare maar rauwe garagerock-sound die de namen Death From Above 1979, Male Bonding, MGMT en T. Rex oproept. In zang en dansbeat heeft het iets jaren tachtigs, in de artistieke indierockbenadering is het heel eenentwintigste eeuws. Ik ben hier erg benieuwd naar!

We sluiten deze driedaagse muziekcarrousel af met Wolf People uit Groot-Brittannië. Actief sinds 2006 brachten zij een paar singles uit alvorens vorig jaar als eerste Britse band bij het Amerikaanse Jagjaguwar te tekenen, het label van onder meer Bon Iver en Dinosaur Jr. Heel anders dan de bands die deze drie dagen vol speelden (en dat is ook het leuke van Eurosonic) speelt Wolf People psychedelische rock waar de elementen blues, folk, jazz, kraut en country in geïncorporeerd zijn. Ik hoor zelfs een dwarsfluit! Hun invloeden zijn bands als Captain Beefheart, Can en Dungen. Voor wie het experiment niet schuwt: luister de debuutplaat ‘Steeple’ en markeer dit concert in je programmaboekje!

Je hoeft overigens niet bang te zijn voor ongemakkelijke stiltes deze avond, want ook dit jaar zijn er weer DJ's in Vera tijdens EuroSonic. Vanavond zal Het Vinyl Collectief jullie bezig houden tot maar liefst 4 uur! Ze draaien plaatjes uit de jaren zestig, zeventig en tachtig. Soms hard, soms zacht, dan weer grappig nostalgisch of ontroerend, maar altijd uitsluitend 100% op vinyl!

Tijdschema

Tussendoor draait Het Vinyl Collectief
20:45-21:30: My Little Cheap Dictaphone
22:15-23:00: Ginga
23:45-00:30: Youthless
01:15-02:00: Wolf People
02:00-04:00: Dansen met Het Vinyl Collectief