Speelvolgorde:

20.30: Lisa Hannigan
21.30: 2:54
22.30: Vadoinmessico
23.20: You Say France & I Whistle                                                
00.30: 120 Days                                               

De extra dag Eurosonic bevalt de organisatie blijkbaar zo goed, dat ook deze editie de woensdag er weer lekker aan vastgeplakt wordt. Met nóg meer acts dan vorig jaar. In Vera maar liefst vijf, tijdens een heus 3VOOR12-podium. Dat betekent weer de nodige aandacht voor ons aller poptempel, wat natuurlijk altijd mooi is! Wat kun je op deze eerste avond verwachten? In chronologische volgorde loop ik ze even met je langs.

Met Ierland als focusland, kun je het natuurlijk niet nalaten te beginnen met een Ierse act. Uit de schaduw van Damien Rice doemt Lisa Hannigan op. Niet langer het achtergrondzangeresje - sinds 2007 is haar eigen ster rijzende. Een heerlijke opener van de avond, met haar zelfbenoemde 'plinky plonk rock'. Zet je glimlach maar vast op voor deze dromerige dame. Als je je ogen dicht doet, zou je haast denken dat je met een nichtje van Emilíana Torrini van doen hebt. Als dat geen aanbeveling is, dan weet ik het ook niet meer...

Wie echter niet zoveel op heeft met singer-songwriters komt ongetwijfeld meteen flink aan zijn of haar trekken met 2:54. Afgelopen mei nog smaakmaker op London Calling met een prettig depressieve geluidsmuur. Duidelijk beïnvloed door bands als Joy Division, Depeche Mode en New Order, maar dan met haast engelachtige vrouwenzang. Alsof je in het vagevuur zit, met nog een sprankje hoop om in de hemel te komen. Somber, maar toch eigenaardig lichtzinnig. Motregen met een felgekleurde paraplu. Van dattem.

Tijd voor een frisse cocktail dan. Vadoinmessico klinkt bij vlagen als het nette broertje van Fair Ohs, dan weer als het neefje van House of Wolves. Melancholische folkpop met een flinke scheut ananassap. Een eclectisch gezelschap is het - twee Italianen, een Mexicaan, een Oostenrijker en een Brit, met Londen als uitvalsbasis. Kort geleden stonden ze in de Oosterpoort nog in het voorprogramma van Crystal Fighters, waar ze ook behoorlijk wat raakvlakken mee hebben. Feest, zeker voor de liefhebber.

Die Zweden en hun malle bandnamen vol landverwijzingen... Hadden we een paar jaar geleden nog I'm From Barcelona op Eurosonic, nu is het de beurt aan You Say France & I Whistle. Groot in Zweden, waar je schijnbaar geen reclameblok kunt zien zonder muziek van dit vijftal te horen, maar in Nederland eigenlijk nog volstrekt onbekend. Blijheid troef bij deze band. Pretpop met een gulden rockrandje. Muziek die overduidelijk met plezier gemaakt wordt. Zouden ze ook ballonnen hebben? Vuurwerk belooft het sowieso te worden!

Als afsluiter nog een Scandinavische band. Want ja, daar komt nou eenmaal verdraaid veel goede muziek vandaan! Het Noorse 120 Days maakte een jaar of vijf geleden al furore in den lande met een heftige mix van rock en dance. Met een nieuw album in het verschiet komt het gezelschap wederom Nederland op stelten zetten. U wilt namen? Joy Division, Kraftwerk, The Cure... en daar dan een heerlijke mix van. Als technopop een term is, dan is dat wat deze Noren maken. Uitstekend om de voorproefdag van Eurosonic mee af te sluiten!

Weedebee