Speelvolgorde:

20.45: School Is Cool
22.15: The Bewitched Hands
23.45: Honningbarna
01.15: IceAge 
02.00 - 04.00: DJ De Rooie Neger

Alweer de laatste dag van deze Eurosonic. De oortjes zijn de afgelopen dagen goed opgewarmd en wie er na vanavond nóg geen genoeg van heeft, kan nog een nachtje door in de Oosterpoort. Tenminste, als je kaartjes hebt. Want wat is het altijd beláchelijk snel uitverkocht allemaal. Daar moet de orga toch eens wat op verzinnen (misschien wat minder bobo’s?). Met dank aan mijn goede vriend Mo heb ik wel een kaartje, maar de vraag is of ik hem vanavond veel ga gebruiken. Grote kans dat ik de hele avond gewoon in Vera blijf hangen, want wat hebben we weer een mooie line-up staan!

Het begint al met de Antwerpse groeibriljant School Is Cool, een bandnaam die ik vanuit mijn professie als docent alleen maar kan toejuichen. Ik heb net de drie singles ‘New Kids In Town’, ‘In Want Of Something’ en ‘The World Is Gonna End Tonight’ geluisterd en ben gelijk om. Mede door de vermakelijke clips trouwens. Dit alles staat op de plaat ‘Entropology’ die in oktober verscheen. Daarvoor al won dit opzienbarende gezelschap de Humo Rock Rally, toch vaak een voorbode voor een gouden toekomst. Ze omschrijven hun muziek zelf als Afrikaans en barok geïnspireerde indiepop met referenties naar Pixies, Arcade Fire, Vampire Weekend en The Dodos. Die tweede naam dacht ik ook al aan; School Is Cool durft gelijk al gróóts te klinken. Vette tip!

Vind jij veel bands ook zo depressief of vol zelfbeklag? Vast weer een hoop van gezien de afgelopen dagen. Een prima remedie hiertegen vormt The Bewitched Hands, een band uit Reims die vroeger zelfs ThE bEwitCheEd HaNdS oN tHe ToP oF oUr HeAdS heette. Goddank nu niet meer. Onder hun makkelijker te bekken naam brachten zij vorig jaar de zeer veelzijdige (en 25 nummers tellende) plaat ‘Birds & Drums’ uit. Deze vrolijke Fransen verrassen per song, en vaak ook binnen één song. Ze mochten hun kruising tussen psychedelische folk en oppeppende pop al tot SXWS laten horen, en op Dour schenen ze dé band van het festival te zijn. Kijken of dat op Eurosonic wederom gaat lukken!

Van Frankrijk gaan we op de kaart een paar graden omhoog en op de thermometer een paar graden omlaag. Noorwegen stuurt dit jaar ook een festivalrevelatie op: Honningbarna. Dit vijftal ziet eruit als punkrock met een cello en klinkt ook als punkrock met een cello. En dan punkrock zoals het ooit eind jaren ’70 bedoeld was, dus met een boodschap en het hart duidelijk op de goede, linkse, plek. Ze zingen in het Noors, maar een songtitel als ‘Fri Palestina’ zegt genoeg over de bedoelingen van Honningbarna. Waarom deze jonkies zich ‘Honingkinderen’ noemen is mij nog niet duidelijk, maar dat ze in deze tijden van crisis en falend leiderschap genoeg stof tot schrijven hebben is zeker. Ze worden wel de beste punkrockband van Noorwegen genoemd. Zijn ze echt beter dan Turbonegro? Komt dat zien!

En na dit alles moet Iceage nog beginnen, de band waar ik persoonlijk het meest naar uitkijk. Op onze blog werd de plaat ‘New Brigade’ al gepusht, en hun live-reputatie neemt steeds legendarischere vormen aan. Als een furieuze wervelstorm blazen ze ieder publiek omver. Als ik de plaat luister, denk ik nog altijd: dit zou zo goed in de Kelderbar passen! Maar Iceage is al een tijdperk verder en speelt al veel grotere zalen plat. Dit hippe kwartet, uit de vruchtbare bodem van Kopenhagen, slalomt langs post-punk, hardcore, punkrock en garagerock en sleept alles mee in hun duizelingwekkende afdaling. Voor een overdonderend einde van Eurosonic moet je vanavond in Vera zijn!

Op donderdag en vrijdag blijft het tot in de late uurtjes gezellig, want na het laatste optreden (+/- 02.00) houden we nog een Eurosonic Afterparty in Vera tot 04.00 uur. Vanavond DJ De Rooie Neger!

T-Ice