Nog één dagje doortrekken op Eurosonic, en dan morgen nog even afpilzen op Noorderslag. Zo gaat het al jaren. Gister en eergister was het al fijn toeven in onze club; vanavond gaat dit getopt worden!

Negersonic
Hoewel, vanavond? Overdag, tussen 13.00 en 19.00 uur, vindt er al –gratis! – het minifestival Negersonic plaats in VERA. Gehost door de onvermijdelijke DJ De Rooie Neger, zult u getrakteerd worden op alles tussen Peter Pan Speedrock en Lucas & Gea! Ook Bökkers, Death Alley en The Miseries, de garageband van Tim Knol die laatst erg goed in onze Kelderbar voor de dag kwam, zullen aantreden.

Bilderbuch
’s Avonds gaat het reguliere programma van start met het Oostenrijkse Bilderbuch. Zij combineren Progrock, Indierock, Art-punk en Hiphop tot een onweerstaanbaar rocktheater. Ze zijn actief sinds 2005 en braken vorig jaar in eigen land en bij grote buur Duitsland door met de single (en clip) ‘Maschin’. Als een kwaliteitskrant als de Süddeutsche Zeitung schrijft: “Diese Musik ist geil, weil sie geil ist. Man muss das hören!”, dan gaat het goed met je. Op Eurosonic hopen ze meer taalgebieden aan te boren.

Spidergawd
Motorpsycho-fans (en dat zijn er heel wat in Groningen) opgelet! Het is nu de beurt aan het Noorse viertal Spidergawd, met daarin liefst drie leden van deze VERA-huisfavorieten. Motorpsycho-oprichter, zanger en bassist Ben Saether speelt hier de bas en ook Kenneth Kapstad (drums) en Rolf Martin Snustad (saxofoon) zijn present. Centraal in Spidergawd staat zanger Per Borten, die zijn band vernoemde naar een nummer van The Grateful Dead, een invloed die duidelijk te horen is op het titelloze debuut dat dit jaar verscheen. Spidergawd heeft het beste van Queens Of The Stone Age, Led Zeppelin, The Black Keys en –inderdaad– Motorpsycho in zich, met als voornaamste lid Borten, die niet alleen excelleert als bijzonder begenadigd zanger, maar ook als subliem gitarist.

Dolomite Minor
Je kunt na Spidergawd gewoon in de club blijven en moeiteloos doorrocken met Dolomite Minor. Koemans Southampton doet het goed in de Premier League, en er blijkt zowaar ook nog goede muziek vandaan te komen. Dit tweetal (!) Joe Grimshaw en Max Palmier weet met slechts drums en gitaar een luid rockende ode te brengen aan Led Zeppelin, QOTSA en Nirvana. Laat je omver blazen door hun “fuzzy bluesy rock&roll”!

Narcosatanicos
Uit Aarhus, Denemarken komt de knallende afsluiter van de avond, met de geweldige naam Narcosatanicos. “Intense, fucked up psychedelic noise rock collapsing into a distorted, rythmic mindfuck of saxophones, guitars and LSD", zo lees ik op hun Bandcamp. Dit zestal bestaat nog maar kort, maar weet nu al hoe ze een zaal plat moeten spelen. Dit gaat heel erg gaaf worden!

Afterparty
Na deze vier toffe bands gaat het feest nog vele uurtjes door, zoals vertrouwd weer verzorgd door, daar heb je hem weer, DJ De Rooie Neger. Dit fenomeen staat op eenzame hoogte en verdient het simpelweg om bewonderd, wat zeg ik: aanbeden te komen worden!

T-Ice