Speelvolgorde:

20:30 - Mikhael Paskalev
21:30 - Bastille
22:30 - Kodaline
23:30 - French Films
00:30 - Rangleklods

Op moment van schrijven is Eurosonic Noorderslag net in de voorverkoop gegaan, verschijnen er foto’s van enorme rijen mensen die een kaartje hopen te bemachtigen en verschijnt het bericht dat het festival alweer uitverkocht is. Binnen een kwartier. Voor wie geen kaartje te pakken heeft gekregen: er is elk jaar een gratis toegankelijk randprogramma met bijvoorbeeld Grunnsonic, Lepel & Subroutine showcases, instores in Plato en Coffee Company en ongetwijfeld nog veel meer dat op moment van schrijven nog niet bekend is. Wie wel een ticket heeft is op woensdagavond natuurlijk in Vera te vinden.

Daar mag de Noorse Mikhael Paskalev het festival aftrappen met zijn supervrolijke, aanstekelijke liedjes. Surf, country, folk en rock, hij weet het op een geniale manier samen te brengen onder een stempeltje waar feestpop op staat. Dansend het festival in!

Na Paskalev meer opgewekte pop, maar die van Bastille heeft een wat serieuzere ondertoon en is een stuk elektronischer. Het brein achter Bastille is de Britse producer Dan Smith, die zijn muziek omschrijft als “Coldplay meets Friendly Fires: music that's quite broad, but with edge.” Live speelt hij met een vierkoppige band. Na Eurosonic tourt Bastille door met Two Door Cinema Club en ik gok dat ze dezelfde zalen daarna ook al wel als hoofdact aan zullen kunnen.

Daarna tijd voor wat rustigers: Kodaline maakt prachtige indiefolk, net zo mooi als we het van andere Ierse folkartiesten als Matthew and the Atlas en James Vincent McMorrow gewend zijn. Pas recentelijk kwam Kodaline met hun eerste EP-tje, met 4 liedjes die al zo goed en uitgebalanceerd klinken dat het moeilijk te geloven is dat ze pas net begonnen zijn. Zeer veelbelovend bandje dus, en de eerste 3FM Megahit is dan ook al binnen.

Vervolgens gaan we in Vera door met EBBA Award winnaar French Films, die niet uit Frankrijk komen maar uit Finland. Ze mixen garage, surf, post punk en new wave met als resultaat vrolijke, uptempo liedjes die zo universeel zijn dat ze over de hele wereld goed in de smaak vallen. Na Eurosonic 2012 (ze speelden toen in De Spieghel) zijn ze flink aan het touren geweest en zelfs in Japan beland. Die EBBA Award lijkt me dus terecht, en erg leuk dat ze ook Eurosonic dit jaar weer aandoen!

De eerste festivaldag in Vera zal dit jaar niet afgesloten worden met een uitzinnige dansact of iets dergelijks, maar met een serieuze Deense producer. Ranglekods is het alias van Esben Andersen,  wiens stem wordt vergeleken met die van David Bowie. Hij maakt heerlijk sfeervolle, alternatieve elektronica: dansbaar, maar ook zeer geschikt om lekker op weg te zweven.

Vijf compleet verschillende bands uit vijf verschillende landen, een mooi divers programma om Eurosonic 2013 in te luiden!

- Marinke