Groter en groter, dat is wat EuroSonic/Noorderslag elk jaar wordt. Altijd goed, vooral als de aandacht naar nieuw talent uitgaat. En dit jaar zit dat weer redelijk snor. Oostenrijk is deze editie focusland en ja, ook dat is goed. Want de laatste tijd komt er eindelijk weer gave gitaar en noise uit dat land overwaaien. Da's vooral een verademing na die jarenlange stroom aan Weense DJ's die soms niets anders konden produceren dan muzikaal behang, waar ook die koffiezaak bij jou om de hoek mee werd opgehipt. Maar goed. Uiteraard borrelde die gitaarnoise al jaren ondergronds, iets wat een band als Killed by 9V Batteries al op EuroSonic 2008 bewees. Met Siluh Records als grote aanjager, hebben we de laatste jaren al vaker kennis kunnen maken met soortgelijke bands, met Mile Me Deaf (ES/NS2013) als uiterst sterk voorbeeld.

Sex Jams is ook zo'n band. Met het vertrouwen van Siluh speelt Sex Jams steeds vaker buiten de Weense underground. Hun in 2013 verschenen ‘Trouble, Honey’ laat horen, waarom ze op het festival staan. Dit vijftal trapt af in VERA. Hun noisy garagepop doet denken aan een vroege Blondie - niet alleen vanwege frontvrouw Katharina Trenk. Dinosaur Jr. is nooit ver weg en ook roept herinneringen op aan de bands rondom het 4AD-label, zoals die in de nineties klonken. Een te gekke band om de avond mee te beginnen.

Uit Engeland komt de band waar een groot deel van het publiek naar uit zal kijken: Circa Waves. Want deze band speelde de sterren van de hemel tijdens London Calling en staat reeds op de poster van Best Kept Secret 2014. Wat hun toekomst daadwerkelijk zal brengen, en of ze deze beloftestatus waar kunnen maken moet worden afgewacht. Maar de verwachtingen zitten op dezelfde hoogte als de verwachtingen tijdens die edities dat Libertines en Franz Ferdinand zich aan het Europese publiek presenteerden; in VERA, tijdens EuroSonic. Probeer hierbij te zijn.

Ook Ja, Panik komt uit Oostenrijk, maar opereert al jaren vanuit Duitsland. Berlijn, om specifieker te zijn. Op het moment van schrijven prijken ze groot op de cover van het gave Duitse muziekblad SPEX (No. 350, oplage 20.000+), want er worden vanwege een nieuwe, dansbare plaat ‘Libertatia’ grote dingen van de band verwacht. Met veel inspiratie uit de Hamburger Schule (TocoTronic o.a.), al gebruiken ze meerdere stijlen om hun punt te maken. Dat punt heeft vaak iets grappig in zich, zonder dat het plat wordt. Uiteraard.

Als afsluiter speelt Winny Puhh, een ruim twintig jaar geleden opgerichte freak-out punkmetalband uit Estland. Dat wordt wat. Dat kan niet anders. Of hun punk of metal voldoet aan de normen van zowel de liefhebber als de kenner, is lastig in te schatten, maar getuige de video van hun auditie voor het nationale songfestival in Estland (!!) – bandleden in worsteloutfits, zanger met een kop als een Wookiee en drummers op de kop, draaiend aan hangend het plafond – heeft er zelden zoiets mafs op EuroSonic gestaan. Wellicht wordt dit, na 20 jaar hard werken, (eindelijk) hun Europese doorbraak. Daar wil jij bij zijn, want voor Winny Puhh heb je al drie klasse bands kunnen zien.

Tussendoor, maar vooral na de bands draait DJ 7 Itch alle gave plaatjes aan elkaar, voetjes van de vloer, dat werk. Het zal een schitterende avond worden.

Niek

Het programma van vanavond ziet er als volgt uit.

Sex Jams 
20:45 – 21:30

Circa waves
22:15 – 23:00

Ja Panik
23:45 – 00:30

Winny Puhh 
01:15 – 02:00

DJ 7 Itch
02:00 – 04:00