Speelvolgorde:

20:45 Highasakite
22:15 The Good, The Bad
23:45 Palma Violets
01:15 Mutiny On The Bounty
02:00 DJ De Rode Neger

Vandaag de derde en laatste dag van ongetwijfeld weer een uitputtende Eurosonic in Vera. Met een paar lekkere kersen op de fikse taart. De kans is groot dat veel mensen moeite gaan hebben met Vera verlaten om elders iets te gaan kijken, want wat ik zo beluister aan bands vandaag is boeiend genoeg om de hele nacht te blijven hangen.

Ik weet de volgorde even niet maar wel dat alle bands goede referenties hebben. Het Noorse Highasakite bijvoorbeeld mag niemand minder dan Bon Iver tot hun fans rekenen. Die zag hen op het grote Øya Festival in hun thuisland schitteren en twitterde dit gelijk de wereld in. Hun dwarse popmuziek vindt steeds meer luisterende oortjes en dan is het logisch dat ze ook op Eurosonic geboekt worden.

Als je je plaat ‘From 034 To 050’ noemt, ben je in Groningen vanzelfsprekend ook goed op je plek! Het Deense drietal The Good The Bad trakteert vanavond op een lekkere bak grotendeels instrumentale, psychedelische surfrock. Met een oud-gitarist van The Raveonettes in de gelederen zit het met de gitaartjes wel snor. En dat opent ook her en der wat makkelijker wat deurtjes natuurlijk. Zo speelden ze al met The Killers en Black Rebel Motorcycle Club en noemde MC5-frontman Wayne Kramer op SXSW hen de coolste band die hij in tien jaar gezien had. Daarbij hebben de heren ook de nodige sexappeal. The Ugly is er dus niet bij, maar The Good & The Bad zijn goed genoeg!

De referentie waar Palma Violets mee op de proppen komt, is Geoff Travis, labelbaas van Rough Trade. Die schijnt deze jonge Britse sensatie al na het beluisteren van slechts één single ingelijfd te hebben. Als ik zo snel digitaal rond zoek, kom ik ook niet verder dan die ene single, ‘Best Of Friends’, maar die klinkt alvast erg oké. Ik neem aan dat ze live al wat meer werk hebben. Erg pril dus nog, deze garagerockers. Het kan dus top of flop worden, maar als ze in Engeland al lyrisch zijn, loop jij dan het risico ze te missen?

Ik ga ervan uit dat Mutiny On The Bounty als laatste optreedt, simpelweg alleen al vanwege het feit dat je daarna waarschijnlijk niets meer kunt horen. Knoepertharde mathrock, vol ingewikkelde soli met licht vervormde gitaren die op keyboards lijken, kenmerken deze breed uitgesponnen nummers. Maar wat klinkt het lekker! De songs, soms ongelofelijk snel gespeeld, hebben een hypnotiserende werking en dat is nog los van de vraag hoe ze dit in godsnaam allemaal zo hebben kunnen inspelen. Ze doen me ergens wel wat denken aan At The Drive-In en dat kan dan live alleen maar gaaf worden. Land van herkomst is Luxemburg, van waaruit ze de afgelopen tien jaar een geduchte live-reputatie hebben opgebouwd. Mutiny On The Bounty speelde ook al op SXSW en deelde podia met Foals, Coheed And Cambria en And So I Watch You From Afar, allen bands waar ze prima tussen passen. Gek eigenlijk dat dit niet eerder opgepikt is. En vroeg je je af wie dan de referentie van deze Luxemburgers is? Dat ben ik zelf, haha!

De slagroom op de kersen op de taart wordt vannacht verzorgd door niemand minder dan DJ De Rooie Neger, de man van de onovertroffen slogan: “I am the DJ and I draai what I want to!” Afswingen met je donder!!

T-Ice