Speelvolgorde:

20:45 Steaming Satellites
22:15 Skip The Use
23:45 Holy Mountain
01:15 Siinai
02:00 DJ Fitz

Het blijft een bijzonder tafereel: begin januari staan de grootste liefhebbers al, met één hand leunend op de gemeentegrens-bordjes, uit te kijken of ze de stofwolken van het naderende EuroSonic/Noorderslag-circus - met bussen vol bands, de vele radiostations en de hordes mensen uit de bizz - kunnen ontwaren. Vanaf dat moment is Stad weer het erkende, muzikale centrum van Europa, en uiteraard speelt Vera tijdens de muziekweek een glansrol, drie mooie dagen lang. Voor Dag1 en Dag3 moet je, respectievelijk, bij Marinke en T-Ice zijn, ik beschrijf Dag2.

Op Dag2, donderdagavond, dus, trappen we af met Steaming Satellites, een modern (prog)rockend viertal uit Oostenrijk. EuroSonic-alumnus Killed By 9V Batteries hielp het stoffige beeld van dit Alpenland enkele jaren geleden behoorlijk om zeep en Steaming Satellites zetten die actie kracht bij. Deze band is te opzwepend om de vergelijking met Pink Floyd te maken, maar ook te modern en te elektronisch om als Led Zeppelin te klinken. 

Skip the Use kan daar zonder moeite op verder borduren, al tapt het uit een compleet ander vat. Dit vijftal uit Lille speelde ooit Punk, maar liet door de jaren heen, zoals veel overtuigende Franse bands, mondjesmaat wat dansbare klanken in het geluid toe. Het combineren van Punk en Ska is niet nieuw, maar Skip the Use gaat een stapje verder door de energie uit de genoemde stijlen ook over te hevelen naar een geluid wat de popencyclopedie zal omschrijven als Disco.

Als je alle moves uit je Pulp Fiction-dansidioom hebt gemaakt, dan staat het Schotse Holy Mountain klaar voor het stevige werk. Het in Vera gewaardeerde label Chemikal Underground omschrijft het geluid van de band perfect: de riffs van Black Sabbath gespeeld met de tomeloze energie van Lightning Bolt en met de houding van MC5. Holy Mountain rockt opwindend en doeltreffend.

Gelukkig kun je daarna op adem komen bij het Finse Siinai. Alhoewel, vorig jaar krautrockte Thulebasen Vera naar adembenemende hoogten, iets wat Siinai dit jaar (hopelijk) zal overtreffen. Hun debuut 'Olympic Games' leunt rustig op de 'recente' Kraftwerk-plaat 'Tour de France', maar vraagt veel meer geduld van de luisteraar. Maar wie de moeite neemt, zal worden overspoeld met de meest schitterende, krautrockende soundscapes.  

De stijlen die ondanks deze verscheidenheid, zijn onderbelicht of ontbraken, worden opgevangen door een gigantische diversiteit aan klanken uit de omgevallen platenkast van DJ Fitz; Afrikaanse ritmes, Turkse stampers, Brazilaanse deunen, alles wat je nog niet kende, komt bij de coolste DJ van het festival voorbij. Je gaat het meemaken.

Ok, zo'n festivalavond vliegt voorbij, maar je weet waar je moet zijn.

-niek