Ook in 2014 neemt 3voor12 weer bezit van Vera tijdens Eurosonic. En op de eerste avond van het festival brengt het bekende popplatform meteen een prikkelende programmering met zich mee. Wie om wat voor reden dan ook vanavond niet aanwezig kan zijn, kan als alles goed gaat meegenieten via een live-stream en anders de concerten later op zijn gemak terugkijken via de site.

Als eerste mag de vrouwelijke Vlaamse rapper Coely aantreden. De 19-jarige stond in 2013 op Into the Great Wide Open en mocht al openen voor Kendrick Lamar, Kanye West en Snoop Dogg. Rappen, beatboxen, een ongelooflijke soulstrot openzetten – het lijkt haar allemaal moeiteloos af te gaan. Mocht je geen kaartje hebben voor Eurosonic, dan moet je gewoon even twee weken wachten: 29 januari komt ze weer langs Vera voor haar clubtour!

Het IJslandse Sísý Ey maakte aanvankelijk nogal dromerige akoestische muziek, maar sinds ze DJ en producer Oculus in de arm hebben genomen, klinkt het werk van de gezusters Ey meer als house. De live-performance staat voor de meiden voorop en daar hebben ze in de paar jaar dat ze nu bezig zijn dan ook al een stevige reputatie mee opgebouwd. Gegarandeerd een genot voor oog en oor!

Ook het Britse Embers is nog maar kort actief. De vier mannen uit Manchester gaan voor een zo vol mogelijk geluid, met invloeden uit de post-rock, shoegaze en een snufje psychedelica. Volgens Britse kwaliteitskrant The Guardian doet de term ‘epic rock’ ze zwaar tekort en zouden ze de missing link tussen Radiohead en Sigur Rós vormen. Grote woorden voor een potentieel grootse act.

De helft zo groot maar meer dan half zo hard is Royal Blood. Dit duo uit het Britse Brighton maakt onvervalste rock in de traditie van The White Stripes. Met een bas die als gitaar wordt gebruikt, snoeiharde drums en een doorleefde bluesstrot van zanger/bassist Mike Kerr. Ze staan voor 2014 gepland als voorprogramma van The Arctic Monkeys, van wie de drummer al in een Royal Blood-shirt is gespot.

Tot slot nog het Duitse poppy folkrockduo met reggae-invloeden Milky Chance. Ze hadden in 2013 een vette hit in Duitstalig Europa met het zomerse ‘Stolen Dance’. Of Nederland net zo warm loopt voor deze act moet vanavond blijken. Hoe dan ook een fijne afsluiter voor een topavondje Vera en een prima start van het festival!

Weedebee