Waarschijnlijk ken je hem wel, ‘Jump Around’, die hit van het Amerikaanse raptrio House of Pain. Wellicht een keer gehoord in de kroeg, of anders misschien wel tijdens die scene in Mrs. Doubtfire.  House of Pain frontman en liedjesschrijver Erik Schrody heeft echter ook een imposante solo carrière. Zijn zware, rauwe stem verleent zich namelijk ook prima voor het betere singer-songwriter werk. Al vóór zijn House of Pain avonturen kwam Erik onder de naam Everlast met zijn eerste solo album: ‘Forever Everlasting’.

Inmiddels zijn we weer zes albums verder en daarop horen we invloeden die variëren van rock naar blues, country en folk. Ter ere van zijn zevende plaat steekt Everlast opnieuw de oceaan over om de Europese clubs te bezoeken. ‘The Life Acoustic’ bevat remakes van zijn oudere nummers en er zijn tevens een aantal covers toegevoegd (Jump Around!). Nu waren zijn nummers op de eerdere platen al vaak lekker laid-back, op ‘The Life Acoustic’ is dit nog meer het geval. De liedjes zijn gestript en ondergedompeld in een wat meer emotionele singer-songwriter vibe. In deze basisvorm wordt de klemtoon nog meer verschoven richting de verhalende teksten, waarop Everlast als solo artiest altijd heeft geprobeerd de focus te leggen.

Voordat Schrody de studio induikt om met zijn band wat nummers vast te leggen, werkt hij ze altijd volledig akoestisch uit. Gewoon simpel, alleen in een kamer met een gitaar op de knie. Echt moeilijk moet het arrangeren van zijn laatste release dus ook niet zijn geweest. In feite hoor je de nummers zoals ze ooit geschreven zijn. Overigens zijn er hier en daar wel wat subtiele toevoegingen van keyboards of een tweede gitaar om de songs wat meer kleur te geven.

Everlast laat met deze release een andere, soulvolle kant van zich zien. De liedjes doen het verassend goed in deze setting, hier moet je absoluut even komen kijken!

Merijn

In het voorprogramma van Everlast staat de bescheiden Joëlle Smidt. Ze heeft meegedaan aan de Beste Singer-Songwriter van Nederland en met haar rustige luisterliedjes weet ze je mee te slepen en te betoveren.