Deze tragikomische fictie-documentaire vertelt het verhaal over Villereau, een klein dorp in Noord-Frankrijk. Wanneer er alarm wordt geslagen over een terroristische dreiging, keert de jonge filmmaker Morgane Dziurla-Petit terug naar haar geboortedorp om op onderzoek te gaan. Ze komt er al snel achter dat er sprake is van een groot misverstand: er is helemaal geen terreurdreiging. En zo komt het ronddwalende nepnieuws als metafoor voor iets heel anders te staan: de absurditeit van xenofobie, de door media gezaaide paranoia en de afwijzing van alles wat buiten de norm valt door de conservatieve dorpelingen.

Maar naast het kritische vogelvluchtperspectief wat de regisseur inneemt, is EXCESS WILL SAVE US ook een verhaal over familiebanden, over zowel de hechtheid als benauwdheid. Juist door het transparante gebruik van fictionele elementen binnen het documentairegenre, weet de filmmaker dichter tot de realiteit te komen. Deze hybride vorm (fictie-realiteit) weerspiegelt ook de positie waarin de filmmaker zelf zit: intiem vertrouwd en toeschouwer tegelijkertijd. Want in tegenstelling tot haar vader en nichtje, lukte het haar wél om weg te komen uit het dorp.

EXCESS WILL SAVE US is een eigenzinnige, one-of-a-kind, docu-fictieve film en heeft terecht tijdens de 2022 editie van IFFR de Special Jury Award gewonnen. Kortom, komt dat zien!

– Hilde