Een downstage special op maandag 1 april. Nee dat is geen grap, bij downstage zijn we altijd bloedserieus. Zeker als het op muziek en een biertje drinken op een verloren maandagavond aan komt. Nog beter als je dus door muziek die maandagavond niet meer als verloren hoeft te beschouwen. Ha!. En dus book je dan een van de meest inventieve hardcore bands van dit moment. Cloud Rat uit de VS dus. Een behoorlijk productieve band en het is verbazingwekkend dat ze nu pas de oversteek maken naar deze contreien. Cloud Rat bestaat uit een drummer, een gitarist en een dame die haar teksten nogal woest de ruimte in spuugt. Ja het is hard natuurlijk, en ook wel zwaar en snel, maar wel zeer downstage verantwoord. We zouden het niet durven om zomaar iets neer te zetten. Oftewel ze gebruiken melodie en zijn live ook zeer de moeite waard. Een kruising tussen Discordance Axis en Iron Lung wordt wel eens genoemd. En dat klopt heel aardig. Niet alleen vanwege slechts het gebruik van gitaar/drums/vocalen maar ook in de stijl. Bijzonder hectisch en heftig. Intens en bijzonder vermakelijk om naar te kijken.
 
De nieuwe plaat "Moksha" wordt door meerdere mensen al getipt als een van de beste van 2013 en daar moet ik ze wel gelijk in geven. De heftigheid van de oudere releases zit er ook weer in (en de invloeden van eerder genoemde bands) maar op deze plaat laten ze ook zien dat ze af en toe wat gas terug kunnen nemen en bijvoorbeeld een uh Neil Young cover kunnen spelen. Dat wil zeggen hij is nog wel herkenbaar als Neil Young maar goed, wel in hun bewerking natuurlijk. Maakt ook niet uit, wat ik wil zeggen is dat hoewel het een hele heftige band is ze niet voor de eenvoudige manier van spelen gaan. Niet zomaar even een hardcore bandje, maar een die je moet zien.
Voor de opwarming gaat Attack Robot Attack zorgen. Twee locals die allebei normaal gesproken de bas beroeren in Brito en Grinding Halt maar nu gitaar respectievelijk drums verzorgen. Niet dat het daardoor minder heftig zal zijn. Vanavond wordt hun debuut als duo, maar als je beide genoemde bands ooit live gezien hebt, en ik kan me niet voorstellen dat het niet zo is, weet je dat het helemaal goed komt. Op hun bandcamp staan demo-opnames waarop je duidelijk de invloeden van bands als Shotmaker en Shellac hoort, '90 screamo en noise dus. Als de heren het live waarmaken wordt dit wat mij betreft een te gekke toevoeging aan de scene. | MRK & CHRIS