Crash Normal kwam ik vroeger regelmatig tegen in top-8's op Myspace. Het was echt zo’n band die veel groepen die ik toen goed vond in hun top-8 hadden staan. Ik heb het toen nooit echt goed beluisterd maar later kwam ik ze toch weer tegen op de online mp3 compilaties van de illustere Franse beweging La Grande Triple Alliance Internationale De L’Est. Deze albums stonden vol laagdrempelige muziek die bijzonder vervreemdend was maar toch altijd punk en vadsig bleef. Denk aan bandnamen als Le Sport, The Electric Guitars, The Feeling Of Love, Cheveu, Eufaula Pook Y Cedre Es Normal, The Normals en dus ook Crash Normal.

Allemaal bij elkaar gebracht door Seb Normal (a.k.a. Phil Scrotum) die laatst nog met zijn band The Feeling of Love in het voorprogramma van White Fence boven stond. En in 2010 op Owsum’s Scenery festival. Seb Normal is de broer van Jerome, die dan weer acher Crash Normal zit. Je snapt het, een behoorlijk incestueuze boel daar in Noord Frankrijk.

Crash Normal maakt grillige garagepunk en staat continu op het punt te verzuipen in alle echo’s. Denk aan donkere garage als The Cheaters Slicks en The Hunches maar ook de energieke felle synthpunk van The Spits en The Intelligence zijn een goede referentie. Met platen op labels als Born Bad, Kill Shaman, SS Records, Rococo, Plastic Idol, Rijapov en Compost Modern Art kan het niet mis gaan.

De band heeft verschillende bezettingen gekend, van volle 5 koppige band tot de huidige bezetting met staande drummer en gitarist/zanger. De vorige keer op de single release show van Traumahelikopter speelden ze ook nog een helft van de show met een soort van drumcomputer mee. Na het optreden kocht ik uit hun ruim uitgestalde discografie twee singeltjes. Toen we daarna tot de conclusie kwamen dat we geen geld meer over hadden om een biertje te kopen tikte de zanger ons aan en gaf ons het tientje terug om een biertje te gaan kopen. Sympathiek. Hoe kun je het nog verkroppen niet te komen? | OWSUM/Bert

 

+ OWSUM dj's