Het Zweeds-Engels-Amerikaans collectief FEWS gaat voor de derde maal in Groningen spelen, en niet toevallig wederom in VERA. Niet vanwege die vier hoofdletters, maar wel vanwege de – mag ik dat zeggen? ik doe het gewoon! – typische gitaarmuziek die wij hier aan de Oosterstraat 44 zo lekker vinden. Schenk een liter indiepop met een snufje krautrock en een flinke scheut postpunk in de blender, breng het op smaak met wat blaadjes psychedelica en ad het resultaat in één teug achterover. Heerlijk!

Sinds 2016 verblijden de mannen van FEWS ons met dit soort smaakvolle liedjes, live nog overtuigender gebracht dan op plaat. In dat jaar kwam debuut ‘Means’ uit, dat na al die jaren nog steeds prima klinkt. Het eerste liedje ‘I.D.’ doet me qua sound en gitaarloopje nog steeds wat aan ‘Swing Pool’ van ons aller Blonde Redhead denken, maar dat kan ook aan mij liggen. De plaat sprak kennelijk meer mensen aan, want FEWS kon op tour en deed die zomer de beste editie ooit van Welcome to the Village aan (met o.a. Protomartyr, Together Pangea, Black Mountain en Die Nerven). Ze overtuigden daar niet alleen mij en stonden een half jaar later al op de planken in VERA. Ook dat was een gaaf concert.

Sprongetje naar 2019. Tweede plaat ‘In Red’ verscheen en een nieuwe tour leidde dit combo wederom langs uw favoriete club. Ondanks dat er wat bezettingswisselingen hadden plaatsgevonden, wist Frederick Rundquist met zijn stem en gitaarspel toch de hoofdjes in de zaal weer aan het deinen te krijgen. FEWS besloot daarna een eigen platenlabel op te richten, waarop dit jaar ‘Glass City’ verscheen. Met wat meer electronica en stemvervorming is deze plaat wat weirder dan het soms wat te lieve debuutwerk. Dat betekent dat het live nog wat meer uit de bocht kan vliegen en dus nog leuker wordt!

Wasted Youth Club stond ook al eerder in VERA, namelijk vorig jaar op de Popronde. Dit zootje ongeregeld uit Arnhem/Nijmegen komt vooral voor het gratis bier en heeft verder overal schijt aan. Als ze er toch zijn, spelen ze achteloos de zaal omver met opzwepende garagerock à la FIDLAR, Together Pangea of Thee Oh Sees. Er is een EP’tje dat ‘Family Weekend’ heet, als opwarmer voor de aanstaande debuutplaat, maar wat boeit dat eigenlijk: ad je bier weg en spring in die moshpit!

T-Ice