Sinds een aantal jaren organiseert POPgroningen de POPgroningen Talent Award. Wat begon als een talentenjacht heeft zich in de loop van de jaren ontwikkeld tot een coachingstraject waarin optreden en ontwikkeling centraal staat. Het traject verloopt van optredens in dorpen en steden dwars door de provincie, door naar twee avonden in Simplon en eindigt vervolgens in de grote zaal van Vera te Groningen.

De houder van de POPgroningen Talent Award presenteert zich uiteindelijk op festivals zoals o.a. Bevrijdingsfestival Groningen, Grunnsonic, Pagefestival, Kadepop, ReitdiepPOP, AIDition, Festival Hongerige Wolf, Taribush Kuna Festival en Flinke Pink Festival. Daarnaast maakt de houder kans op mogelijke deelname aan de Grote Prijs van Nederland en Hit the North. Het prijzenpakket bevat ook nog eens korting bij Doesburg Autoverhuur, een waardecheque van KeyMusic en gratis repetities bij VRIJDAG.

Na zeven provincierondes, vonden er twee stadsrondes plaats in Simplon. Scouts selecteerden elke stadsronde twee acts die door gingen naar de uiteindelijke eindronde in Vera die vrijdag 19 april plaatsvindt. De geselecteerde acts zijn:

Het Kanaal
DOR
Cashmyra
Hollow Men

Hiermee bestaat de line-up, voor de eindronde voor het eerst grotendeels uit Nederlandstalige acts. De POPgroningen Talent Award houder van vorig jaar, Cirrus Minor, zal tijdens het juryberaad een optreden verzorgen.

Scouts die deze avond in beraad gaan:
Peter Weening (programmeur Vera), Pien Feith (Boeker Friendly Fire), Ronald Keizer (Manager BLiP Agency) en Stefan van der Wielen (Orange Skyline)

De houder van de POPgroningen Talent Award presenteert zich uiteindelijk op festivals zoals o.a. Bevrijdingsfestival Groningen, Grunnsonic, Pagefestival, Kadepop, ReitdiepPOP, AIDition, Festival Hongerige Wolf, Taribush Kuna Festival en Flinke Pink Festival. Daarnaast maakt de houder kans op mogelijke deelname aan de Grote Prijs van Nederland en Hit the North. Het prijzenpakket bevat ook nog eens korting bij Doesburg Autoverhuur, een waardecheque van KeyMusic, een consult artiestenmanagement door Geert van de Velde, gratis deelname aan de Skills & Knowledge Sessions, een consult met Artist Branding & Social Media Coach, Melanie Esther en gratis repetities bij VRIJDAG.