Elke zaterdag tijdens de zomerstop is er weer een Zomercafé in de kelderbar of de verkleinde grote zaal! 6 zaterdagen op rij, startend op 20 juli, georganiseerd door de Downstage crew en gecureerd door verschillende culturele partijen.

Ondanks mijn grote hekel aan zelfhulpboeken, heb ik vorig jaar toch Jeff Tweedy’s How to Write One Song maar eens opgepakt. Natuurlijk ben ik gewapend met gitaar en een of andere drumloop vaak genoeg muzikaal in de pen geklommen, maar ik was toch benieuwd wat de Wilco-zanger mij kon vertellen wat ik nog niet wist. De conclusie: een liedje schrijven is zo moeilijk als je het jezelf maakt, en het is vooral heel erg leuk om te doen - ook al is het maar voor jezelf. Mocht je nou een paar van die liedjes hebben geschreven, maar geen idee hebben wat je er mee aanmoet omdat je nooit eerder in het Nederlands schreef, heb je een paar gitaarloops die je urenlang kan spelen, of produceer je beats waar je zó onverstaanbaar overheen mompelt dat je zelf niet eens echt weet wat je rapt, dan hebben wij dé uitkomst voor je: na een jarenlange afwezigheid is sinds vorig jaar de ‘second coming’ van het First Timers Zomercafé in onze grote zaal een feit. Het idee? Eén avond lang nieuwe acts uit de provincie Groningen (maar laten we zeggen dat dat een rekbaar territorium is) die nog nooit op een serieus podium hebben gestaan. Meld je aan via het formulier hieronder, en wellicht zien we je terug op 20 juli!

Hierbij nog even de spelregels:

  • Je punkband, drone-project, mumble rapcollectief, AI-gegenereerde hyperpop duo, Friestalige kleinkunst commune of andersoortige muzikale act heeft nog nooit op een serieus podium gestaan en de ervaring van live spelen is nihil: een buurtbarbecue? Tuurlijk, geen probleem. Dat ene spontane wellicht wat dronken ‘optreden’ in een kraakpand? Vooruit. Nog nooit de slaapkamer uit geweest? Perfect. 
  • Uiteraard is het prima als je zelf wel podiumervaring hebt - zolang je act dat maar niet heeft.
  • Je act komt uit de provincie Groningen, of net over de grens uit een bevriend dorpje uit Drenthe of Friesland. 
  • Je speelt een set van ongeveer 15 minuten bij ons zomercafé.
  • Je verzorgt een optreden dat minstens voor de helft uit eigen(gemaakt) materiaal bestaat: geen U2 of Rammstein coverbands dus, maar als jullie metal versies maken van Keltische traditionals, houden wij je niet tegen. En natuurlijk, een goed gekozen cover is altijd beter dan dat ene eigen nummer waar jullie sinds enkele repetities ook niet echt meer achter staan.

We nodigen expliciet artiesten uit zich ook aan te melden die een genre of stijl spelen die normaal niet in VERA te horen is, maar uiteraard is je postpunk-bandje of rammelende garagetrio ook meer dan welkom. | Hugo