Lekker een avondje ellendigheid! Vanuit het morsige St. Louis komt Fister naar de Grote Zaal. Al sinds 2009 brouwen zij een mengsel van extreme metal en sludge. In 2015 lieten ze het VERA publiek al misselijk achter na een show samen met Primitive Man. Ditmaal komen ze terug voor een akelig tweede deel.

Op Koningsdag dit jaar komt het trio met hun nieuwe release, No Spirit Within, via Listenable Records. Op het moment van schrijven hebben we hier nog niet volledig naar kunnen luisteren, maar het giftig vieze Fister slingerde onlangs wel al de smerige doom-single I am Kuru de wereld in. Het is duister, het is sloom en zet de toon voor de dikke trip in de lugubere duisternis die de nieuwe release zal zijn.

Een typische Fister show daagt de trommelvliezen uit met een optreden kokend van karakteristieke feedback en krassende, verstikkende, nare naarheid. Geschreeuw en geroep vanuit de diepte. Om alsmaar slomer te gaan tot een minimale, buitenaardse sfeer. Vervolgens beuken ze je natuurlijk weer vol in het gezicht zoals je wel kan verwachten van een lelijke sludge band.

Dit was ook goed te horen op de split die ze eind 2017 samen met CHRCH hebben uitgebracht, de band waarmee ze deze tour delen. Rechtstreeks uit Californië gooit het vijfkoppige CHRCH het allemaal wat meer over een doom/stoner boeg. De (relatief) nieuwe band bracht in 2015 de eerste plaat uit onder de naam Church. De split met Fister was dan ook de eerste officiële opname onder de nieuwe afgekorte, klinkerloze moniker. Lang hoeven we in ieder geval niet te wachten op de volgende: ook CHRCH komt met een nieuwe plaat op Neurot Recordings de 27e van april. Een verderfelijke show die je maar beter niet kan missen!

Merijn.