Om het maar meteen en zo snel mogelijk over mijzelf te hebben; ik luister eigenlijk nooit (meer) naar metal of hardcore. Desondanks heeft onze programmeur op 13 oktober twee bands uit deze genres geboekt voor onze kelder en had toen ook nog het gore lef om mij te vragen een paar promotionele woorden voor deze avond te schrijven. Vragen mag natuurlijk altijd, en aangezien ik net in een goede bui was omdat het buiten regende slingerde ik voor ik het wist een ‘yes cool’ in de Downstage-appgroep. Ik had toen moeilijk kunnen vermoeden dat ik een halve week later mijn bureau half uit elkaar zou hebben getikt omdat ik me aan het inluisteren was voor deze avond met The Flesh en Hard Shoulder.

The Flesh maakt van die gitaarherrie in de beste zin van het woord, gitaarherrie die je met meer woorden zou omschrijven als ‘black metal crust death metal hardcore metal crust dyson airblade hardcore Amsterdam’. Als dat leest als een opsomming van genre-tags op bandcamp is dat toeval, al kan ik me voorstellen dat ze, zodra dit stuk online gaat, als de wiedeweerga deze omschrijvingen jatten en op hun daadwerkelijke bandcamp zetten. Zo zijn ze wel, die ex-leden van Herder, Blood Diamond en Feast.

Het tempo ligt een stukje hoger bij Hard Shoulder, de andere band van de avond die zowel meer uit de punk-hoek als uit de Leeuwarden-hoek komt. Op moment van luisteren komt precies de lyric ‘I don’t care what you fucking say’ uit het liedje ‘I don’t like you’ voorbij en dat vat de hele attitude mooi samen. Verder zijn ze niet alleen op boos op deze ‘you’, maar op ongeveer alles en iedereen, precies zoals het hoort.

Dat ik thuis nog weinig naar dit soort bands luister zegt overigens een stuk minder dan het lijkt, het zegt misschien net ietsjes meer dan dat het iemand überhaupt interesseert. Het ding is vooral dat ik dit soort muziek knoerthard, overstuurd en in een kelderbar wil horen, en niet thuis via een koptelefoon terwijl ik met mijn voet steeds harder tegen een bureau tik die ik zonder schroeven in elkaar heb gezet (ik was echt helemaal klaar met verhuizen en hij bleef min of meer op eigen kracht overeind staan). In de kelderbar hebben we weinig tot geen bureau’s om te slopen, maar we vinden vast wel iets anders wat kapot kan, zoals die extreem spiksplinternieuwe wc’s. Kom ook helpen, wordt leuk!|RALF