Sinds het eerste optreden van Dead Moon in 1990 is het trio uit Portland, Oregon niet meer weg te denken uit Vera en zet de band een recordaantal concerten neer in zowel de Grote Zaal als de Kelderbar. Dead Moon betaat uit het echtpaar Fred en Toody Cole, ondersteund door drummer Andrew Loomis. De band is een instant Vera-favoriet door zowel de do-it-yourself houding als de rauwe uitvoering van de mix van seventies hardrock, punk, country en psychedelica.

Zanger/gitarist Fred Cole heeft er vanaf de jaren '60 dan al een heel muzikantenleven opzitten met allerlei seventies rock-, punk- en garagebands. Op een gegeven moment begint hij in 1985 de countryband The Western Front met zijn vrouw Toody als bassist en zo is de muzikale samenwerking van het echtpaar Cole sindsdien een feit. Na het uiteenvallen van Dead Moon in 2006, zien we Fred en Toody terug in Pierced Arrows met nieuwe drummer Kelly Halliburton.

Dead Moon en Pierced Arrows drijven op de krachtige songs van Fred Cole, met eenvoudige, maar herkenbare riffs en poëtische teksten over het alledaagse leven om hem heen. Ik ben zelf ooit op bezoek geweest in huize Cole, midden in de wouden van Oregon, toen we met een Vera-delegatie in 1992 zijn uitgenodigd op het 25-jarig huwelijksfeest van de Coles. Na de festiviteiten ging het echtpaar in een oude volkswagen naar Reno op tweede huwelijksreis. Overdag werd er op de gokautomaten gespeeld en 's avonds op de meegebrachte acoustische gitaar om nieuwe nummers te schrijven op de hotelkamer. Het is dé manier om in totale afzondering van de  dagelijkse beslommeringen inspiratie op te doen.

Later heb ik begrepen, dat Fred en Toody dit vaker deden en dat veel van de songs van Dead Moon en Pierced Arrows op deze manier tot stand zijn gekomen. Nu Fred & Toody meer dan 30 jaar tourhistorie samen gaan vatten in een acoustische set, kan ook het concertpubliek genieten van de kracht van deze songs in hun meest naakte en pure vorm.

Dikkie.