Wat doe je als je beste vriend en jij op ongeveer hetzelfde moment uit een relatie stappen? Dan begin je een band, neem je een plaat op en gebruik je de muziek als goedkope therapeut. Dat was althans het eerste waar de Zweedse heren Daniel Johansson en Joakim Sveningsson aan dachten, met als gevolg de oprichting van Friska Viljor. Mocht je dit wel bekend in de oren klinken dan is dat niet vreemd, ze hebben namelijk al een aantal keer eerder op de planken van VERA gestaan. Nu zijn ze er weer, met het nieuwe en vijfde album ‘Remember Our Name’ op zak.

Het eerste werk van Friska Viljor verscheen in 2006 als de ‘Gold’ EP. In een rap tempo werd hij gevolgd door drie volledige albums. In de nummers kwamen thema’s naar voren als vrouwen, alcohol en rock-‘n-roll. Vanaf het derde album (2011) besloten de Zweden een andere, wat meer serieuze weg in te slaan. De teksten gingen op de schop en muzikaal werd er voor meer diepte gekozen. De originele sound, gebruikte instrumenten en mix van genres bleef gelukkig hetzelfde. Sveningsson en Johansson zijn namelijk meesters in het schrijven van prachtige melodieën, met hints van folk, elektronica en rock.

De muziek gaat van ritmisch sterke rock met blazers tot fijne, rustige nummers met hoge samenzang. De band klinkt eigenlijk zowel vrolijk als droevig tegelijk, ze krijgen het voor elkaar om de soms licht deprimerende teksten perfect te verpakken in een vrolijk, swingend folk jasje. Rugsteunen van het geheel zijn de verschillende gebruikte instrumenten als mandoline, toetsen, accordeon, klarinet en trompet. Ook het nieuwbakken album ‘Remember Our Name’ (2013) staat er vol van. De heren hebben maar weer eens bewezen in het verleden de juiste keuze te hebben gemaakt.

De Zweden komen natuurlijk niet alleen. Uit de diepste wouden van Småland is er een band meegereisd met een explosieve live act. Moll Flanders heeft een goed gebalanceerde sound, van kalme riedeltjes tot opzwepende indierock. Daarnaast staan Sveningsson en Johansson nooit alleen op het podium maar spelen altijd samen met gastmuzikanten en vrienden. Dat belooft weer een avond waar stilstaan moeilijk gaat worden!

-Merijn