As We Walk is het resultaat van een verbazingwekkende onderneming: een wandeling langs de Belgische kustlijn in het gezelschap van een kameel, twee medemuzikanten en een cameraploeg. Hanne De Backer, bezieler van g a b b r o, stelt de film voor in combinatie met een live-concert.

g a b b r o, waarmee Hanne De Backer debuteerde in 2017, omschrijft ze als “een conglomeraat van geluiden, muzikanten en plaatsen”. Improviseren op ongewone plekken en observeren wat de impact van de locaties en hun bewoners is op de muziek, dat is het doel. De Backer trok hiervoor al naar leegstaande zalen, een gevangenis, oude rioolstelsels en in maart van 2021 ook naar de Belgische kust. Een rechte lijn van zo’n vijfenzestig kilometer.

Het idee suggereert in eerste instantie misschien een semi-heroïsche overmoed, maar As We Walk is geen uitzinnig, megalomaan project, maar een verrassend ingetogen registratie die beeld en muziek voor zich laat spreken. De Backer krijgt voor het muziekgezelschap van drummer Raf Vertessen en pianist Andreas Bral, collega-improvisatoren die ver wegblijven van grote gebaren en goedkope gimmicks. 

Gewapend met rugzakken, winterjassen, mutsen en een onafscheidelijke bolderkar trokken de drie muzikanten samen met hun kameel en cameraploeg over lege stranden, in mist gehulde dijken en door duinen, enkel vergezeld door het ruisen van de Noordzee en het suizen van een bijtende wind. Ze improviseren in het zand, in een kerk, op een golfbreker. Nu eens met woelige spontaniteit, maar net zo vaak met hypnotiserende klanken. De film beweegt volgens een heel eigen tempo en toont de Belgische kust in al z’n gehavende glorie, maar net zo treffend zijn de verraste en geamuseerde blikken van toevallige passanten. De indruk die echter het meeste nazindert, is die van een geconcentreerde rust, een poging om de tijd te vertragen die doordrongen is van een dromerige, haast melancholische poëzie.

De vertoning van As We Walk wordt gevolgd door een trio concert van Hanne De Backer met Andreas Bral en Raf Vertessen.

Naast g a b b r o scheert De Backer de laatste jaren hoge toppen in de Europese improv-scene. Ze speelt samen met o.a. Signe Emmeluth, Paal Nilssen-Love, Agnes Hvizdalek, Terrie Ex en maakt deel uit van het Brusselse saxcollectief La Nuée. Ze werkte ook veel voor en met theatergezelschappen als KVS en ’t Arsenaal.

Raf Vertessen is als drummer sinds enkele jaren actief in Brooklyn, met zijn eigen kwartet en samenwerkingen met o.m. Charlotte Jacobs, Joe Morris en Joe McPhee. Pianist/componist Andreas Bral speelt solo, in trio met Nathan Wouters en Onno Govaert, en met Ocean Eddie.