G.G.I. is een festival dat in 2003 is begonnen als een feestje met enkele punk en hardcore bands uit Groningen, Glasgow en Ierland  op het platteland van Wexford, Ierland. Het feest is zo geslaagd, dat iemand in een aangename roesstemming oppert: "We should do this every year!". Tussen enkele werkelijk onverstaanbare kreten schijnt iemand van de Groninger crust hardcore pioniers Fleas And Lice terug te hebben gelald: "Next year with us in Groningen!!!" En zo gezegd , zo gedaan, een festivaltraditie is geboren. G.G.I. staat simpelweg voor Groningen-Glasgow-Ireland en elk jaar rouleert het festival over deze steden -  ho ho! Er is ook een editie in Edinburgh geweest - en - ja ook dat is onlogisch maar wat doe je er aan - een land.

Vanaf 2008 doet ook Vera mee met het meerdaagse festival, dat in de Groninger edities wordt gehouden in de Crowbar, het oude Viadukt en nu dus voor de vierde keer in Vera.

In de loop der jaren is het muzikale aanbod op het festival steeds gevarieerder geworden. Natuurlijk zijn het allemaal underground bands, die met liefde voor de muziek en een flinke DIY houding op het podium staan, maar de underground punkscene is in de loop der jaren geëvolueerd naar een iets bredere underground rockscene. Naast punk en hardcore vind je nu ook underground metal, stoner, seventies, rockabilly en ska in de line-up van het festival. En dat zal de pret zeker  niet drukken. Integendeel, met wat meer variatie om de oren smaken de biertjes er niet minder op.

De line-up van dit jaar:

Okus
Brute grindcore en de absolute verrassing van het GGI Festival van 2015. Okus raast als een bezetene en doet dit vol overtuiging. Dit crust metal trio uit Drogheda , Ierland knalt er meteen vet in. Hun in 2016 uitgebrachte debuut Scourge is een ijzersterke plaat, die de heftigheid van Napalm Death combineert met donkere krachten van bands als Terrorizer en Sacrilege. Een moordend snel tempo, een razend ritme, een donkere, slepende gitaar met meer dan genoeg accoord wisselingen en gewelddadige vocalen. Intelligente crust met aggresieve lyrics. De wereld vergaat als je niet oplet en deze band is de soundtrack van de apocalyps. Met gebalde vuist en opgeheven hoofd.

Ramrod
Ramrod uit Glasgow is van een heel ander kaliber. Dit trio, met aan het roer zanger/ bassist James Brown (what's in a name) speelt heerlijk vette modderige punkrock met een fikse knipoog naar Motörhead Gierende gitaar, vette bas, razende drums, maar vooral ook lekker in het gehoor liggende melodieuze songs. Ramrod bestaat nog maar zo'n jaar of twee, maar hebben hun eerste plaat al uit. Met een nieuwe drummer op zak en een scala aan nieuwe songs ramt Ramrod als een kudde razende bizons op je af. De pit kan geopend worden!

Shithätt
Shithätt uit County Balina is onlangs door Ierse critici binnengehaald als de beste band van Ierland.  De vier mannen, allen keurig gekleed in witte overhemden met stropdasje, openden vorig jaar dag drie van het GGI festival en ik wist niet hoe snel mijn tent uit te kruipen en met een halve sok, een drassige voet en twee bier voor ontbijt deze gave band live te zien. Donkere gitaren, veel reverb, een gotische new wave sound, het deed me denken aan bands als Horror Vaccui, The Fall, latere Damned en gemixed in een post punk sound van nieuwere bands als The Red Dons en The Observers. Gepassioneerde vocalen, een heerlijk deindende rokerige sound die weer reminiscent is aan Joy Division.De songs zijn heerlijk up tempo en donker en sexy en soms bruut en dan weer shoegazy en meeslepend. Een band om in de gaten te houden als je houdt van donkere, obscure shit like me. Als muziek akkers kon ploegen dan is deze band zeker het trekpaard.

Venus Sleeps
Venus Sleeps uit Dublin is een psychedelische doom stoner metal band in het rijtje Samsara Blues Experiment, Freedom Hawk, Wo Fat met een logge knipoog naar Black Sabbath. Donker, zwaar, drassig verpakt in een dromerig landschap van heavy metal gitaar en een gruizig slome bassound. Venus Sleeps grijpt je in haar klauwen en sleept je mee naar de diepten van de aarde. Hun debuut Dead Sun Worship kwam uit in 2015. Zet hem in je platenkast tussen Electric Wizard en Sleep en je hebt de perfecte soundtrack voor een hallucinerende trip door de kosmos.

Vier fantastische bands voor een tientje. Welkom op GGI 2018!

Nataly