Al meer dan 10 jaar is er in Vera de Gedignag, de nachtelijke opening van de jaarlijkse Poëziemarathon. Dit jaar is er echter op de slotdag van het evenement een Gedigdag. Vanaf half vijf kunnen we op de luie late zondagmiddag van de tweede februari genieten van de hersenspinsels van dichters en anderssoorige artiesten als schrijver, columnist, muzikant en DWDD-huisdichter Nico Dijkshoorn,  de West Vlaamse dichter Koenraad Goudeseune, stemkunstenaar MAASK, PePr KlePPr en de Friese psychiatrisch verpleegkundige, beeldend kunstenaar en dichter Elmar Kuiper. Zoals vanouds wordt de middag wordt aan elkaar gelijmd door presentator Tjitse Hofman, ondersteund door DJ 7 Itch en VJ Jan Klug.

 "Het overlappende gebied tussen de performancedichter, de (punk)rocker en de tegendraadse schrijver  is iets waar we ons met de Gedignag altijd op focussen. ", lees ik terug in het stukje van van vorig jaar van Vera-scribent Hans. Beter kan ik het niet verwoorden. Zo stappen in de loop der jaren bekende namen als Rick de Leeuw, Jules Deelder,  Diana Ozon, Wim T. Schippers, Kamagurka, Vitalski, Bart Chabot, John Cooper Clarke en Sven Ratzke op het Vera-podium. 

Deze traditie wordt op de Gedigdag doorgezet met Nico Dijkshoorn, door zijn TV-optredens in DWDD inmiddels welbekend. Eigenlijk heeft bijna elke hoofdgast op de Gedignag een optreden met een humoristische inslag en dat is op de Gedigdag met de scherpe Amsterdamse droogkomiek Nico Dijkshoorn uiteraard niet anders. De produktieve Dijkshoorn schrijft naast dichtbundels en romans columns voor FOK!, Retecool.com, GeenStijl, De Volkskrant, Café De Wereld, Dit Was Het Nieuws, Johan, Voetbal International, De Pers, OOR, NU.nl, Webwereld en Hard Gras. Maar dat weten jullie natuurlijk al wel. Ik verheug me er in elk geval zeer op!

Voor het echter zover is hebben we een keur aan gevarieerde voordrachten achter de rug. Prachtige doordachte eenvoud met diepgang in de gedichten van de Vlaming Koenraad Goudeseune. Multi-disciplinaire, experimentele soundscapes met tekstflarden van de Fries Elmar Kuiper. Eigenzinnig taalgebruik in de verzen van onze eigen PePr KlePPr, wiens schrijfsels we kennen uit onze - helaas wijlen - VeraKrant en de blogs op onze Vera site. 

En natuurlijk is er in Vera op de Gedigdag weer ruimte voor muziek. Na onder andere Spinvis, Roosbeef en De Kift is nu de beurt aan MAASK, de stemkunstenaar en beatboxer uit Leeuwarden. Met veel humor doorsnijdt hij de wereld van pop- en dancemuziek en heeft hij lak aan conventies. 

Voor de omlijsting van de avond hebben we de prachtige visuals van Jan Klug, de sfeervolle platenkeuze van DJ 7 Itch  en de montere presentatie van Tjitse Hofman.

Ondanks al dit fraais is het gek genoeg nooit een stijf uitverkochte boel op de Gedignag/dag en is er in de gezellige drukte ruimte genoeg om aangenaam te kunnen verpozen. Dus mensen, verpest het niet: Niet allemaal tegelijk komen!

Dikkie.