Grote schrik sloeg mij om het hart! Om volstrekt onduidelijke reden was de Gedignag aangekondigd en vervolgens weer uit het programma verdwenen! Nu is het inderdaad niet het meest bezochte event in VERA, maar de mensen die komen vinden het altijd geweldig en die gedichtentypes lusten zelf ook wel een borrel dus het gaat wel even door en gezellig is het zeker. Even vreesde ik dat dit toch minder belichte aspect van underground popcultuur het onderspit had gedolven in de strijd om bezoekersaantallen… Niets is echter minder waar en wij zijn dan ook zeer verheugd u een wederom fantastische line-up aan te kunnen bieden!

Het overlappende gebied tussen de performancedichter, de (punk)rocker en de tegendraadse schrijver  is iets waar we ons met de gedignag altijd op focussen. Vorige edities hebben bijvoorbeeld met helden als Jules Deelder, Bart Chabot en Rick de Leeuw een prachtig rebels stukje Nederland laten zien. Ook hebben punkdichters als John Cooper Clarke of Diana Ozon zich hier mooi neergezet. De haast altijd uitverkochte Kift gaf tijdens een Gedignag hier wellicht hun beste concert ooit voor nog geen 100 man… Heuse VERA-magie, die Gedignag!

Dit jaar is er gekozen voor de kleurrijke, tikje “cabaret” (als kabb-a-rée) –achtige show van Sven Ratzke. Beter dan Siegessaeeule.de kan ik het onmogelijk onder woorden brengen dus ik ga ze letterlijk citeren. In het Duits jawel!)

“Sven Ratzke ist ein Fabelwesen, das unerhort gut singen und unterhalten kann. Was wurde dieser Mann nur zum machen, wenn er nicht auf der Buhne stunde? Vermutlich platzen vor ungenutzer Energie. Schamlos, schillern, respektlos, sexy, verunsicherend, verstorend, Grossartig!

Prachtig toch? En voor wie het dichter bij huis zoekt, ook de Volkskrant vindt het geweldig. Zij roemen vooral de humor, de brutaliteit en de begeleiding van pianovirtuoos Charly Zastrau. Deze pianist zal Sven ook vergezellen in VERA, het belooft een zeer gedenkwaardig optreden te worden!

En dat is nog maar één act! Irene Wiersma, ook bekend als Flux zal voorlezen uit eigen werk, zij is namelijk niet enkel singer-songwritester(?) maar ook een dichteres en sterk korte-verhalenschrijfster. Haar meest recente bundel “Wat u?” is nu net iets meer dan een jaar uit, dus nieuw werk valt te verwachten! De naam van Kyra Wuck moet je de afgelopen twee maanden haast wel een keer voorbij hebben horen/zien komen. Haar bundel “Finse meisjes” krijgt links en rechts lovende recensies, maar ook op het podium is zij zeer sterk.

Ook Erik-Jan Harmens komt ons verblijden met voordrachten. Hij is een zeer veelzijdig schrijver: romans, gedichten, liederen voor musicals… hij draait er zijn hand niet voor om! Dit jaar verscheen zijn roman “De man die in zijn eentje de olympische spelen organiseerde”.

De tweede dichtbundel van Bernard Wesseling “Naar de daken”, ligt een beetje zwaar op de hand, maar wel op een levenslustige en tevreden manier... Fascinerend werk en ik denk dat het echt vleugels en kracht opdoet in voordracht.

Zoals je ziet een zeer veelzijdig en spannend programma. Jan Klug is als altijd weer van de partij en verzorgt de visuals en Peter duikt in de diepste diepten van zijn legendarische platenkast om de avond van geschikte muzikale omlijsting te voorzien. Kortom, het wordt absoluut geweldig. Gun jezelf deze onvergetelijke avond!

- Hans