Ik heb zelden iets zo briljant gevonden als toen ik Geoff Berner voor het eerst hoorde (dat was een Fabchannel concertregistratie als voorprogramma van Kaizers Orchestra). Zo dwars en tegendraads, maar ook humoristisch en niet te vergeten zeer muzikaal! In zijn eentje voor een vol Paradiso, gewapend met een accordeonnetje zong hij lachend “The dead, dead childeren were worth it” (over de Olympische Spelen) en lijflied “Lucky goddamn Jew”…Ik was verkocht!

'Whisky Rabbi' was het album en in tegenstelling tot wat ik verwachtte was het een ingetogen, beetje melancholisch, broeierig album. Zeker met de nodige stekels, maar Geoff Berner blijkt naast een dwarse protestzanger ook een zeer begenadigd liedjesschrijver.. een Poet-Warrior through and through!

Geoff heeft inmiddels vijf albums op zijn geweten, stuk voor stuk juweeltjes, en toert ontzettend veel. Het verbaast me ook eerlijk gezegd hoe lang het heeft moeten duren voor hij eindelijk hier geboekt werd; er is zoveel meer dan de Amsterdam Klezmerband Peter! Wellicht maakt het waanzinnige succes van dit optreden de weg vrij voor vergelijkbare acts als Daniel Kahn (minstens zo goed als Geoff Berner) of het zigeunerfeest van Rotfront.

Het voorprogramma wordt verzorgd door de hier welbekende Jankobus Seunnenga, die deze maand een nieuw album uitbrengt genaamd “Jantje huilt, Jantje lacht”.  Mooie teksten, ruimte voor humor en spaarzame instrumentatie. Zegt de naam je niks? Dan toch zeker de legende: Pigmeat.

Geoff en zijn kompanen toeren nu door europa ter promotie van het vorig jaar verschenen “Victory Party”. Het is het meest professionele en zorgvuldige album dat Geoff tot dusver gebakken heeft en zou zonder problemen festivalweides moeten kunnen vullen (naast elke kroeg, pub, café en truckstop onderweg)…Fantastische songsmeden als Kinky Friedman (They don’t make jews like Jesus anymore…) en Robert Zimmerman gingen hem voor…zou de wereld klaar zijn voor de Whisky Rabbi? Een fantastische avond met een lach en een traan is in elk geval gegarandeerd!

- Hans