Eind jaren ’70, tijdens de hoogtijdagen van de hanenkammen, veiligheidsspelden en spijkerjasjes, ontstond  uit de Amsterdamse kraakbeweging de underground band The Ex. Het viertal verdeelde de instrumenten door middel van strootjes trekken en debuteerde als een rasechte punkband met het nummer ‘Stupid Americans’. Daarnaast  nog vele andere liedjes met rechttoe-rechtaan statements over politiek en misstanden in de maatschappij. Na meer dan dertig jaar bestaan de vaandeldragers van de Nederlandse anarcho punk nog steeds, maar heeft de muziek een lange en interessante ontwikkeling doorgemaakt.

“Never pigeon-holed into one of pop music's corny corners”. Sinds het ontstaan in 1979 is The Ex continu bezig zichzelf muzikaal te verbreden en te ontwikkelen en rust de band op één gedachte: het maken van muziek met hart en ziel, buiten het bereik van commerciële trends of verwachtingen. The Ex ging al gauw aan de slag met genres als noise, folk, jazz, improvisatie en zelfs etnische muziek. Alle verschillende invloeden worden verweven tot één unieke sound: “Ex-music”. Het resultaat maakt het onmogelijk de muziek in een hokje te plaatsen. Deze open muzikale blik, het atonale gitaarspel en ritmische, energieke en eigenzinnige rock leverde de band veel internationale waardering op.

Ondertussen heeft de band met meer dan 1500 concerten wereldwijd (waaronder talloze avonden in VERA) en ongeveer 25 albums indrukwekkende cijfers op zijn naam staan. In 2009 verliet zanger G.W. Sok na dertig jaar de band, waarop Arnold de Boer diens plaats achter de microfoon innam. De laatste plaat verscheen in 2010, getiteld ‘Catch My Shoe’, en werd opgenomen met de legendarische knoppendraaier Steve Albini. De vroegere punkmentaliteit en gezonde DIY-instelling zijn de band altijd bijgebleven en net als zijn voorgangers vond dit album zijn release op het eigen Ex Records label.

Naast de vele muzikale experimenten staat de band bekend om zijn talrijke samenwerkingen met acts als Tortoise, Sonic Youth en Chumbawamba. Ook vanavond zal The Ex het podium niet alleen bestijgen. De zeer gerespecteerde jazz saxofoonveteraan uit Ethiopië Getatchew Mekuria, waarmee het gezelschap in juli een nieuwe gezamenlijke plaat uitbrengt ('Y’Anbessaw Tezeta'), staat eveneens op de planken. Uit zijn saxofoon klinkt een diepe vibrato, zowel sterk als breekbaar, die danst rond de zangmelodieën.  Het resultaat is een unieke avond van Nederpunk in gevecht met Ethiojazz. Om dit alles nog completer te maken, zowel muzikaal als visueel, zullen er ook zes gast blazers op het podium staan (Colin McLean, Xavier Charles, Ken Vandermark, Brodie West, Joost Buis en Melaku Belay). Naast dat de rauwe, onstuimige freejazz-improvisaties van Getatchew het ritme en de vocalen van The Ex perfect aanvullen, zal het geheel ondersteunt worden door een heuse impro-blazersectie!

- Merijn