Door de smalle ingang in het oude voorpand kan VERA grote aantallen bezoekers niet snel verwerken. Kom dus op tijd om een lange rij te ontlopen.
Heb je nog geen maandkaart, hou dan € 1,50 paraat voor een snelle kassa-afwikkeling. Alvast bedankt.

__________________________________________________________________________

Wie niet meteen door het doepdiedoep-deuntje van de single Electric van Go Back to the Zoo gepakt wordt is beslist niet hitgevoelig en moet maar thuis blijven als deze jongens binnenkort komen spelen in Vera. Dat concert is natuurlijk ter gelegenheid van het uitkomen van hun nieuwe, tweede album Shake A Wave, dat nog maar kort geleden, op 6 april, het levenslicht zag.

Go Back to the Zoo komt van oorsprong uit het misschien wel wat als popstad ondergewaardeerde Nijmegen. Daar werd de band opgericht door de broers Teun en Cas Hieltjes op gitaar en zang met als drummer Bram Kniest. Nadat zij naar Amsterdam waren verhuisd, ontmoetten zij in de rij voor een concert van The Strokes Lars Kroon, die een gelijke muzikale interesse bleek te hebben en als bassist aan de band werd toegevoegd.

In 2008 nam de band een ep op met Torre Florim van De Staat (ook van oorsprong uit Nijmegen trouwens), die ze in eigen beheer uitbrachten. De hitgevoelige nummers met invloeden van The Strokes, Franz Ferdinand en The Libertines, worden meteen opgepikt en de ep levert ze veel optredens op, waarbij een eerste van vele keren in talkshow De Wereld Draait Door. Platenmaatschappij Universal tekent GBTTZ in 2009. In 2010 verschijnt debuutalbum Benny Blisto, nadat de nummers Electric, Beam Me Up en Hey DJ al flink veel op de radio te horen zijn geweest.

Al heeft GBTTZ niet te klagen over aandacht, dit debuut brengt helemaal vleugels met zich mee. Ze spelen in 2010 twee keer op Lowlands, is daar best verkochte album tijdens het festival en de band mag vanaf september 2010 fungeren als huisband bij De Wereld Draait Door. De band staat later in 2011 ook nog op het hoofdpodium van Pinkpop.

En nu is er dus het nieuwe album, Shake A Wave. Geproduceerd door JB Meijers, wiens naam we heel vaak tegenkomen in de Nederlandse indiescene, als producent en muzikant in onder meer Tröckener Kecks en Supersub. Hij werd bij de productie bijgestaan door Kane-gitarist Dennis van Leeuwen. Door hun hand heeft het springerige popgeluid van Benny Blisto moeten wijken voor een dieper en donkerder geluid.

Hoewel het allemaal nog pakkende popliedjes zijn, klinken de gitaarpartijen agressiever met sterkere referenties aan bands als Kings of Leon en The Vaccines, overigens twee bands die ook niet vies zijn van catchy songs. Klassiekers als The Rolling Stones en David Bowie lijken ook invloed te hebben gehad op de songs van GBTTZ en daarmee klinkt Shake A Wave een stuk volwassener dan het debuut.

Voorprogramma is het Belgische School is Cool. Ze speelden op Eurosonic, bij DWDD en stonden al in Oor met een vijfpaginalang artikel (maar ik lees Oor dus niet meer, dus dat heb ik helaas gemist). En dat terwijl deze indieformatie met een vleugje eighties-electro nog maar net z’n debuutplaat uit heeft (liefhebbers van Das Pop let op!). Dat album heet Entropology en heeft in ieder geval al een aantal fijne vreemde videoclips met neanderthalers en monster voortgebracht. Dit zou dus wel eens een grote kunnen worden. Als je kaartjes hebt bemachtigen voor deze avond, kom dan in ieder geval op tijd om naar School is Cool te kijken!

- Tsjalling